top banner

Isarescu: Darea in plata nu ar strica, daca se aplica celor cu probleme reale

08 Februarie 2016 | Autor: Conso

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) par sa accepte Legea darii in plata, cu conditia sa se aplice doar celor care au probleme reale, iar creditele Prima Casa sa fie exceptate. Guvernatorul spune ca BNR va transmite Parlamentului propuneri pentru modificarea Legii.
„Legea darii in plata, daca va fi aprobata in concordanta cu expunerea de motive, adica sa se refere la cei care au probleme reale, si nu la alte imobile sau terenuri, cred ca nu ar strica. Pe de alta parte, daca ma intrebati pe mine, este foarte bine ce am vazut in ultimele zile, in sensul ca se vine cu informatii corecte. Numai in Spania se gaseste o astfel de lege. Romania, insa, nu are totdeauna o traditie legislativa si bancara sa venim cu inovatii. Aceasta lege, asa cum este in prezent, nu spune nimic despre garantia pe care statul o da prin programul Prima casa. Trebuie sa iesim din starea obsesiva ca bancile se razbuna", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isareascu.
BNR va propune in Parlament solutii de modificare a legii
El a precizat ca BNR va prezenta propuneri in acest sens in Parlament, dar ca in absenta unor modificari de substanta, bancile vor restrange accesul populatiei la credite, mai ales prin majorarea avansului. In plus, guvernatorul considera ca faptul ca o banca a marit deja avansul la creditele imobiliare, iar altele studiaza aceasta optiune reprezinta un lucru normal, avand in vedere ca riscul de creditare, care este mare oricum, va creste prin lege.
„Noi discutam cu bancile în calitate de supraveghetor, dar nu am cunostinta de nicio intelegere intre banci. Credem ca ce au anuntat unele banci, in conditiile in care legea va fi aprobata in forma actuala, mi se pare o reactie actuala la o propunere legislativa majora”, a adaugat Isarescu.
In opinia sefului BNR, Legea darii in plata nu face neaparat dreptate intre debitori si banca, iar institutiile bancare isi asuma riscuri enorme atunci cand acorda credite din banii deponentilor.
Aplicarea doar la consumatori, un pas inainte
La randul sau, viceguvernatorul Bogdan Olteanu spune ca aplicarea legii doar pentru persoanele fizice consumatori este un pas important inainte. Insa Parlamentul mai trebuie sa lamureasca exact cui se aplica aceasta lege si ce se intampla cu programul Prima Casa, care ar trebui exceptat din text.
“Este un pas important inainte (faptul ca se va aplica doar consumatorilor, potrivit unui amendament depus de initiator –n.r.). Este o chestiune pe care am ridicat-o inca de la primele noastre interventii. Trebuie sa definim foarte bine care sunt beneficiarii acestei legi”, a declarat Olteanu.
Olteanu vrea ca Prima Casa sa nu intre sub incidenta legii
Pe de alta parte, legea mai are nevoie si de alte restrictii, crede viceguvernatorul Olteanu.
“Trebuie sa definim foarte bine care este obiectul legii respective, ce inseamna acel imobil care face obiectul legii darii in plata. Ar fi foarte bine sa se refere doar la locuinta”, mai spune oficialul BNR.
Totodata, Olteanu arata ca un efect al legii, in varianta adoptata initial, este acela ca stinge orice tip de obligatii, inclusiv pe cele asumate de stat prin programul Prima Casa, ori bancile au acordat credite in conditii speciale tocmai pentru ca aveau garantia statului.
“Unul dintre primele lucruri care trebuie facut este exceptarea Prima Casa”, spune Olteanu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul