Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) par sa accepte Legea darii in plata, cu conditia sa se aplice doar celor care au probleme reale, iar creditele Prima Casa sa fie exceptate. Guvernatorul spune ca BNR va transmite Parlamentului propuneri pentru modificarea Legii.
„Legea darii in plata, daca va fi aprobata in concordanta cu expunerea de motive, adica sa se refere la cei care au probleme reale, si nu la alte imobile sau terenuri, cred ca nu ar strica. Pe de alta parte, daca ma intrebati pe mine, este foarte bine ce am vazut in ultimele zile, in sensul ca se vine cu informatii corecte. Numai in Spania se gaseste o astfel de lege. Romania, insa, nu are totdeauna o traditie legislativa si bancara sa venim cu inovatii. Aceasta lege, asa cum este in prezent, nu spune nimic despre garantia pe care statul o da prin programul Prima casa. Trebuie sa iesim din starea obsesiva ca bancile se razbuna", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isareascu.
BNR va propune in Parlament solutii de modificare a legii
El a precizat ca BNR va prezenta propuneri in acest sens in Parlament, dar ca in absenta unor modificari de substanta, bancile vor restrange accesul populatiei la credite, mai ales prin majorarea avansului. In plus, guvernatorul considera ca faptul ca o banca a marit deja avansul la creditele imobiliare, iar altele studiaza aceasta optiune reprezinta un lucru normal, avand in vedere ca riscul de creditare, care este mare oricum, va creste prin lege.
„Noi discutam cu bancile în calitate de supraveghetor, dar nu am cunostinta de nicio intelegere intre banci. Credem ca ce au anuntat unele banci, in conditiile in care legea va fi aprobata in forma actuala, mi se pare o reactie actuala la o propunere legislativa majora”, a adaugat Isarescu.
In opinia sefului BNR, Legea darii in plata nu face neaparat dreptate intre debitori si banca, iar institutiile bancare isi asuma riscuri enorme atunci cand acorda credite din banii deponentilor.
Aplicarea doar la consumatori, un pas inainte
La randul sau, viceguvernatorul Bogdan Olteanu spune ca aplicarea legii doar pentru persoanele fizice consumatori este un pas important inainte. Insa Parlamentul mai trebuie sa lamureasca exact cui se aplica aceasta lege si ce se intampla cu programul Prima Casa, care ar trebui exceptat din text.
“Este un pas important inainte (faptul ca se va aplica doar consumatorilor, potrivit unui amendament depus de initiator –n.r.). Este o chestiune pe care am ridicat-o inca de la primele noastre interventii. Trebuie sa definim foarte bine care sunt beneficiarii acestei legi”, a declarat Olteanu.
Olteanu vrea ca Prima Casa sa nu intre sub incidenta legii
Pe de alta parte, legea mai are nevoie si de alte restrictii, crede viceguvernatorul Olteanu.
“Trebuie sa definim foarte bine care este obiectul legii respective, ce inseamna acel imobil care face obiectul legii darii in plata. Ar fi foarte bine sa se refere doar la locuinta”, mai spune oficialul BNR.
Totodata, Olteanu arata ca un efect al legii, in varianta adoptata initial, este acela ca stinge orice tip de obligatii, inclusiv pe cele asumate de stat prin programul Prima Casa, ori bancile au acordat credite in conditii speciale tocmai pentru ca aveau garantia statului.
“Unul dintre primele lucruri care trebuie facut este exceptarea Prima Casa”, spune Olteanu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News