Guvernul a aprobat proiectul de lege privind emisiunile de obligatiuni ipotecare. Actul normativ va crea un nou cadru legal care sa permita dezvoltarea acestor instrumente de finantare pe piata locala, intr-o maniera prudenta si supravegheata corespunzator, potrivit unui comunicat al Executivului.
Prin aceste obligatiuni, institutiile de credit vor putea atrage finantare la un cost mai scazut decat prin alte instrumente, avand in veder ca vor fi garantate cu portofoliul de credite ipotecare. Acest aspect ar trebui sa se transfere intr-un cost mai redus al creditarii ipotecare.
Potrivit comunicatului, introducerea obligatiunilor ipotecare va contribui, pe termen mediu si lung, la profesionalizarea pietei primare a creditului ipotecar (de exemplu, prin introducerea, in mod indirect, a principiilor transparente de evaluare a proprietatilor imobiliare).
Guvernul si-a asumat adoptarea acestei legi in fata Fondului Monetar International.
Actul normativ contine mecanisme de protectie pentru detinatorii de obligatiuni, prin pastrarea unui echilibru corespunzator intre drepturile preferentiale ale acestora si cele ale altor creditori ai institutiei emitente.
Riscurile generate de aceasta activitate vor fi diminuate prin asigurarea cadrului necesar supravegherii, competenta in acest scop fiind acordata unei singure autoritati, respectiv Banca Nationala a Romaniei.
In prezent, cadrul general pentru emisiunea de obligatiuni ipotecare este reglementat prin Legea nr. 32/2006 privind obligatiunile ipotecare, act normativ care va fi abrogat odata cu intrarea in vigoare a proiectului de lege adoptat de Guvern.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News