top banner

Legea conversiei, contestata la CCR

25 Octombrie 2016 | Autor: Conso

Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la proiectul de lege care prevede conversia creditelor din franci elvetieni in lei la cursul din momentul acordarii. Premierul Dacian Ciolos a declarat ca Executivul nu este impotriva proiectului, dar a recurs la acest gest pentru a fi duse cateva clarificari din punct de vedere constitutional.
"Este nevoie de anumite clarificari, altfel, in cateva luni, orice banca poate ataca legea", a spus Ciolos.
Obiectiile Guvernului au fost transmise Parlamentului si in cursul dezbaterilor, insa acestea nu au fost cuprinse in forma finala a actului normativ.
Guvernul vrea criterii sociale
"Guvernul a avizat pozitiv, in Parlament, legea conversiei in franci elvetieni in conditiile in care forma votata ar fi pastrat caracterul social al initiativei parlamentare. Legislativul insa nu a tinut cont de aceasta opinie transmisa de Guvern si legea adoptata a depasit cadrul social, motiv pentru care Guvernul contesta aceasta forma la CCR", sustin surse guvernamentale.
Executivul considera ca aplicarea legii si la creditele in derulare contravine principiului neretroactivitatii si previzibilitatii legii, consacrate de Constitutie. Pe de alta parte, spune ca aceste principii pot fi incalcate, daca exista un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputatilor anterior adoptarii proiectului.
Pragul solicitat este de 150.000 de euro
Cabinetul Ciolos a cerut ca legea sa fie aplicata doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputatii au adoptat insa proiectul in unanimitate, in urma cu o saptamana, fara a tine cont de opinia Executivului.
Pe parcursul dezbaterilor, in textul proiectelor au fost introduse doua amendamente, unul referitor la gradul de indatorare de cel putin 50% din vebitul net lunar, iar altul care impunea un plafon de 250.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) pana la care conversia ar fi fost obligatorie pentru banci.
Ambele amendamente, insa, au fost eliminate pana la votul final in Camera Deputatilor, astfel ca orice debitor in franci elvetieni ar avea posibilitatea sa apeleze la conversia creditului din franci in lei, la cursul din momentul contractarii, daca legea ramane in forma adoptata de Parlament.
Tot in ultima faza, insa, s-au modificat prevederile referitoare la costurile noului imprumut, rezultat in urma conversiei. Initial, in proiect se mentiona ca dobanzile si comisioanele vor fi cele din contractul in franci elvetieni la momentul contractarii, sau cele pe care banca le practica in prezent la creditele in lei, daca sunt mai avantajoase pentru client.
In final, insa, costurile urmeaza a fi negociate intre client si banca "cu respectarea principiului bunei credinte", astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator, formula care lasa loc la interpretari.
Asadar, Legea privind conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii nu va intra in vigoare inainte ca magistratii Curtii Constitutionale sa verifice daca actul normativ respecta sau nu Constitutia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul