top banner

Legea conversiei, fara criterii dar cu costuri incerte

18 Octombrie 2016 | Autor: Conso

Legea privind conversia creditelor din franci elvetieni in lei la cursul din momentul contractarii imprumutului a primit vot final in Camera Deputatilor, decizionala in acest caz. Actul normativ nu contine criterii de departajare a debitorilor, insa prevede o formula de stabilire a dobanzii la noul contract care ar putea crea probleme clientilor.
In forma finala a proiectului nu mai apare niciun prag, astfel incat toate creditele in moneda elvetiana contractate de persoane fizice intra sub incidenta legii indiferent de valoare. De asemenea, nici criteriul privind gradul de indatorare nu mai apare in proiect, desi inclusiv Guvernul solicitase introducerea unui asemenea criteriu in actul normativ.
Actul normativ prevede exclusiv conversia creditelor din franci elvetieni in lei, la cursul BNR de la data semnarii contractelor de credit, adica la un curs de 1,9-2,1 lei/franc, avand in vedere evolutia francului din perioada 2006-2008, fata de 4 lei/franc in prezent.
S-a eliminat pragul, dar s-au introdus alte conditii
Proiectul de lege trebuia sa intre la votul final in Camera Deputatilor in urma cu o saptamana, insa sedinta a fost amanata din lipsa de cvorum. Ulterior, deputatii au decis retrimiterea proiectului in comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, unde s-a aprobat eliminarea pragului dar au fost introduse si cateva amendamente noi.
Unul dintre acestea se refera la nivelul costurilor la care va fi efectuata conversia si prevede ca acestea, respectiva dobanda si comisioanele, vor fi negociate intre client si banca "cu respectarea principiului bunei credinte", astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.
 
Formula este mult mai ambigua decat in varianta anterioara a proiectului, in care se prevedea ca aceste costuri vor fi cele de la momentul semnarii contractului, iar daca ar fi fost mai mari decat cele practicate in prezent la creditele in lei, bancile ar fi fost obligate sa le aplice pe cele din momentul efectuarii conversiei.
Se va putea reveni asupra conversiilor deja realizate
Pe de alta parte, in lege a fost introdus un amendament care prevede ca institutiile financiare care au convertit deja credite in CHF, dupa data de 15 ianuarie 2015 (cand cursul leu/franc a explodat ca urmare a unei decizii administrative a Bancii Elvetiei-n.r.), pot reveni asupra contractului pentru a face conversia in conditiile prezentei legi.
De conversie vor beneficia atat cei cu credite imobiliare/ipotecare, cat si cei cu credite de consum cu ipoteca. Totodata, pe calea instantei, vor putea cere conversia la un curs mult mai avantajos decat cel din prezent si persoanele fizice executate silit deja de catre creditori.
In continuare, Legea va merge la promulgare la Presedintie si va intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.
Ulterior, bancile si institutiile financiare nebancare vor fi obligate sa emita acte aditionale si noi scadentare in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, sub amenintarea sanctiunii cu amenzi si masuri complementare din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul