Romania are unul dintre cele mai reduse niveluri de trai, insa una dintre cele mai mari rate de crestere a preturilor la locuinte din regiunea central si est europeana. Potrivit unei analize realizata pe baza datelor OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), locuintele din tara noastra s-au scumpit cu 3,6% in 2015.
Evolutia din Romania a depasit, usor, majorarea medie a pretului la locuinte inregistrata la nivel global, potrivit analizei companiei de consultanta imobiliara Knight Frank.
Conform documentului citat, tara noastra se numara printre cele 43 de tari, din 55 analizate, in care locuintele s-au scumpit. Comparativ cu tarile vecine, cu exceptia Ungariei si Cehiei, unde preturile au crescut mai mult decat la noi, cu 4,3% repectiv 3,9%, Romania a inregistrat rate de crestere mai mari. In Bulgaria, spre exemplu, locuintele s-au scumpit anul trecut cu 2,1%, in Croatia cu 3%, in Letonia cu 2,8%, in Slovacia cu 1,2%, iar in Slovenia cu 0,7%. In Polonia, preturile au inregistrat chiar o scadere cu 1,5% in 2015 fata de 2014, potrivit analizei citate.
Cel mai mult s-au scumpit locuintele in Turcia in 2015
Dintre tarile analizate, cele mai mari cresteri de preturi au avut loc in Turcia, cu 18%, in Noua Zeelanda, cu 14,2% si in Suedia, cu 12,3%. ”Cu o incredere crescuta din partea investitorilor din Orientul Miijlociu, Turcia este un pod intre Est si Vest ce inregistreaza o crestere semnificativa a populatiei, arata datele Knight Frank.
La polul opus, cu cele mai ample reduceri de preturi se afla Ucraina, cu o scadere de 12%, si Grecia cu 5,4%.
”Perspectivele noastre pentru 2016 sunt rezervate. Ne asteptam ca rata globala a indicelui de crestere a preturilor sa fie mai scazuta in 2016 decat in 2015. Economia mondiala se confrunta cu o combinatie periculoasa a preturilor scazute la petrol, un dolar puternic si o incetinire a economiei in China”, spun reprezentantii companiei citate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News