top banner

Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

11 Septembrie 2018 | Autor: Conso

Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Intentia romanilor de a lua un credit pentru cumpararea sau renovarea locuintei este in scadere in ultimii ani. Doar 24% dintre participantii la un studiu spun acum ca ar accesa un astfel de imprumut, in scadere de la 37% in urma cu 3 ani. Care sunt motivele? Cresterea veniturilor, dar si a incertitudinilor economice!
In schimb, in aceeasi perioada, a crescut componenta de economisire din resursele de finantare, de la 36% in 2015 la 44% in 2018.
Insa casele romanilor sunt tot mai greu incercate de confortul modest, de trecerea anilor si de povara costurilor de intretinere. In populatia urbana, 20-65 ani cu venit stabil, 72% au cel putin o urgenta locativa, se arata intr-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).
Un sfert din romani traiesc inghesuiti si in frig
Una din patru gospodarii are probleme cu spatiul insuficient si cu frigul din casa. In acelasi timp, una din cinci gospodarii are probleme de etanseitate sau necesita consolidare antiseismica. Intre 12% si 16% din totalul gospodariilor urbane au nevoie de inlocuiri sau reparatii majore la diferitele categorii de instalatii.
Anul trecut,  71% dintre cei chestionati au declarat ca au facut cheltuieli pentru a remedia disconfortul din locuinta, iar mediana cheltuielilor a fost de 1.000 de euro.
In aceste conditii, finantarea cresterii confortului locativ este o urgenta pentru dezvoltarea si incluziunea sociala, in conditiile in care veniturile gospodariilor sunt prea mici, economisirea e expusa la nevoi si tentatii multiple si observam ca persista teama de credit, spun realizatorii studiului.
Cu cati bani ramanem dupa cheltuielile lunare
Din studiu reiese faptul ca, in privinta veniturilor pe gospodarie, media este de 4.000 de lei/luna. Insa 31% dintre participanti spun ca au venituri mai mici de 3.000 de lei (pe gospodarie, pe luna). In acelasi timp, 43% dintre cei chestionati se incadreaza cu venitul intre 3.000 si 5.000 de lei. Doar 26% din gospodariile vizate incaseaza venituri de peste 5.000 de lei pe luna.
Dar cu cati bani raman romanii dupa ce achita toate cheltuielile lunare ale gospodariei? Cu mai putin de 500 de lei, jumatate dintre ei. Mai mult, 26% dintre participantii la sondaj au un venit disponibil (ce ramane dupa achitarea tuturor obligatiilor lunare) mai mic de 200 de lei. Majoritatea (41%) beneficiaza de un venit disponibil intre 200 si 1.000 de lei, iar 33% - peste 1.000 de lei.
Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ reprezinta o varianta pentru imbunatatirea confortului locativ. Noua lege care permite deblocarea sistemului din Romania a fost adoptata de Parlament si acum trebuie elaborate normele de aplicare.
Bancile de locuinte ofera credite in domeniul locativ cu dobanzi fixe. Insa, inainte de a accesa creditul, clientul trebuie sa economiseasca o perioada, pentru care primeste o dobanda de la banca si o prima de la stat. Suma economisita constituie, ulterior, avansul pentru credit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul