top banner

Majoritatea romanilor se asteapta la scumpirea locuintelor

12 Octombrie 2017 | Autor: Conso

Trei din patru romani se asteapta ca pretul locuintelor sa creasca in urmatorul an, tara noastra fiind "campionii optimismului" in Europa din acest punct de vedere. Prin comparatie, doar trei din cinci europeni se asteapta ca pretul caselor sa creasca in urmatoarele 12 luni si tot atatia spun ca deja pretul caselor este mare.
 
Datele sunt cuprinse in studiul anual ING International Survey Homes and Mortgages 2017.
Romania conduce in clasament cu cu 72% dintre respondenti care considera ca pretul caselor va creste in urmatorul an, urmata de Spania (66%) si Cehia (65%). Situatia poate fi explicata prin faptul ca cele trei tari au o economie in crestere. Fata de studiul realizat anul trecut, numarul romanilor care sunt pesimisti in legatura cu evolutia preturilor a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare dintre tarile europene. Pe de alta parte, in Marea Britanie, procentul celor care cred ca pretul caselor va creste s-a diminuat din 2016 cu 13 puncte procentuale, de la 57% la 44%.
Cu toate acestea, cele mai recente date ale Fondului Monetar International indica o crestere constanta in unele tari a preturilor pentru locuinte relativa la venituri, ceea ce inseamna ca acestea devin mai putin accesibile. Studiul ING a ajuns la o concluzie similara, unde trei din cinci (61%) europeni catalogheaza locuintele ca fiind prea scumpe.
In timp ce preturile continua sa creasca, consumatorii pot pica in plasa unei false senzatii de securitate si pot face un efort financiar mai mare in consecinta, pentru a beneficia de un pret mai favorabil.
Europenii deja au problem cu plata ratelor la casa
In Europa, doua din cinci persoane (41%) care si-au bugetat costurile totale pentru o locuinta recunosc ca au depasit sau au fost la limita de sus a sumei bugetate initial. In plus, un sfert (23%) dintre respondentii europeni au cheltuieli de mentenanta sau administrative mult mai mari decat anticipasera. Nu mai putin de 20% dintre respondenti se confrunta cu dificultati in plata ratei sau chiriei la casa.
"Europenii vad intregul proces de a-si cauta o casa destul de scump; multi dintre ei au ajuns cu cheltuielile la limita de sus sau le-au depasit iar unii au costuri recurente acum mult mai mari decat au estimat. In consecinta, multi resimt dificultatile de a plati rata sau chiria la casa in fiecare luna", a declarat Nathalie Spencer, specialist comportamental ING.
In consecinta, multe persoane pot ramane fara venituri disponibile pentru alte cheltuieli sau economii. Tendinta este confirmata si de rezultatele studiului ING International Survey Savings 2017, distribuit la inceputul acestui an, ce a aratat ca 29% dintre europeni nu au niciun fel de economii. Dintre cei 71% care declara ca au economii, mai bine de o treime au economisit mai putin de echivalentul a trei salarii, devenind vulnerabili in fata unor evenimente neprevazute sau in cazul in care isi pierd locul de munca.
Doar 29% dintre europeni pot sa declare ca piata locuintelor din tara lor este pe drumul cel bun, in timp ce 45% sunt in dezacord.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul