top banner

MFP a publicat proiectul de OUG pentru scutirea de impozit la darea in plata

16 Iunie 2016 | Autor: Conso

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat proiectul de Ordonanta de Urgenta prin care propune propune scutirea de la plata impozitului pe transferul de proprietate pentru persoanele care apeleaza la Legea darii in plata. Ordonanta modifica, in acest sens, Codul Fiscal.
Potrivit MFP, facilitatea va fi valabila o singura data, la prima dare in plata, chiar daca imprumutul este garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare.
„Beneficiar este orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit si care apeleaza pentru prima data la darea în plata. Pentru orice dare in plata ulterioara, se plateste impozitul pe transferul proprietatii imobiliare”, precizeaza Ministerul.
Cei executati silit, care au platit impozitul, il pot recupera
Persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la articolul 8(5) din Legea privind darea in plata pentru a li se sterge datoriile ramase la banca vor fi scutiti si de achitarea impozitului pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal.
„Cei care au achitat impozitul, sub orice forma, dupa intrarea in vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia. In prezent, persoanele fizice care au fost supuse executarii silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligatia platii impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”, se mai arata in comunicatul MFP.
In plus, proiectul prevede infiintarea la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, a Registrului national notarial de evidenta a actelor de dare in plata in care se inscriu actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata.
Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, promovarea acestei Ordonante este determinata in principal de necesitatea protejarii si din punct de vedere fiscal a persoanelor fizice care au dreptul de a li se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului, potrivit prevederilor Legii nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.
Ministerul explica necesitatea adoptarii de urgenta a actuui normativ
„Intrucat cele mentionate mai sus vizeaza interesul public si constituie elementele unei situatii extraordinare, ce nu sufera amanare, se impune adoptarea de masuri imediate pentru reglementarea unor masuri in vederea neimpozitarii in situatia transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal al persoanelor fizice, prin prima dare in plata efectuata in conditiile Legii nr.77/2016”, se mai arata in nota de fundamentare.
Conform Ministerului, necesitatea acestui act normativ a aparut ca urmare a faptului ca nici Legea privind darea in plata si nici Codul Fiscal nu cuprind exceptii privind plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile aferente darii in plata  sau care se afla in executare silita, indiferent de stadiul ori forma executarii silite.
AURSF apreciaza faptul ca proiectul de OUG nu contine criterii pentru beneficiarii facilitatii
Scutirea de impozit pentru darea in plata a fost solicitata de Asociatia Uilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) imediat dupa intrarea in vigoare a Legii, cand s-a pus pentru prima data problema impozitarii transferului de prorietate in acest caz.
In aceste conditii, AURSF saluta decizia MFP de a propune acest proiect de OUG prin care beneficiarii Legii Darii in plata sunt exceptati de la plata impozitului in cazul in care apeleaza la aceasta forma de stingere a datoriei catre banca.
Potrivit unui comunicat de presa, reprezentantii  Asociatiei constata cu satisfactie ca in propunerea MFP nu exista niciun fel de criterii care sa fie aplicate beneficiarilor legii, pozitie pe care AURSF a sustinut-o  permanent - din momentul in care, pe 17.05.2016, a solicitat conducerii MFP sa elaboreze un proiect de OUG in acest sens si pana in prezent.
„Suntem, de asemenea, satisfacuti sa observam ca forma finala a proiectului de OUG respecta principalele concluzii ale intalnirii dintre echipele de experti ale MFP si AURSF care a avut loc in data de 1 iunie a.c. la sediul MFP si anume aministierea celor ale caror locuinte au fost vandute inainte de intrarea in vigoare a legii si aplicarea exceptarii pentru o singura dare in plata”, sustine presedintele Asociatiei, Alin Iacob.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul