top banner

MFP propune a treia suplimentare pentru Prima casa in 2016

28 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune a treia suplimentare a plafonului pentru Programul Prima casa in 2016, cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitarilor transmise de bancile inregistrate in program, potrivit unui comunicat de presa. Totodata, institutia a publicat si proiectul de strategie in acest caz pentru urmatorii cinci ani.
”Nivelul plafonului suplimentar de garantare pentru 2016 este fundamentat de perioada scurta ramasa pana la finalul anului. Decizia suplimentarii a fost luata ca urmare a ritmului intens si sustinut de acordare a garantiilor, care demonstreaza interesul si angajamentul in crestere atat la nivelul finantatorilor, cat si al beneficiarilor”, se mentioneaza in comunicat.
Plafonul de garantii alocat anul acesta pentru Prima casa a mai fost suplimentat de doua ori cu cate 500 de milioane de lei, astfel ca plafonul total de garantare pe 2016 a ajuns la 2,69 miliarde de lei, dupa ce la finalul anului trecut fusese redus la jumatate, respectiv la 1,6 miliarde de lei.
MFP vrea o reducere graduala a interventiei  statului in piata creditarii
Pentru anul viitor, plafonul propus de Minister prin Strategia privind Programul pentru urmatorii cinci ani, este de 2 miliarde de lei. Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat recent ca Strategia va fi aprobata prin Hotarare de Guvern inainte de finalul anului, astfel incat plafonul pentru 2017 sa fie disponibil din prima zi a anului viitor.
Pentru 2018, plafonul va fi, potrivit Strategiei, tot de 2 miliarde de lei, urmand ca pentru urmatorii trei ani acesta sa scada la cate 1,5 miliarde de lei anual. ”Reducerea graduala a plafonului de garantii are in vedere o reducere graduala a interventiei  statului prin garantare, asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor”, se subliniaza in Strategia Ministerului.
O alta modificare importanta cuprinsa in strategie vizeaza descurajarea cumpararii de locuinte vechi, prin reducerea garantiei acordata de stat la 40% pentru casele mai vechi de cinci ani, sau neconsolidate, de la 50% in prezent.
”Se va avea in vedere o tintire mai buna a programului Prima casa in scopul stimularii imbunatatirii stocului locativ in Romania si a cresterii calitative a conditiilor de locuire avandu-se totodata in vedere si riscul de credit al statului prin garantarea creditelor
pentru locuinte in cadrul Programului cat si efectul multiplicator al Programului. Astfel, procentul de garantare a creditului de catre stat va fi corelat cu vechimea si rezistenta imobilului”, se arata in Strategia mentionata.
Bancile participante la Program vor fi evaluate anual
In schimb, conditiile financiare, respectiv rata dobanzii si avansul, se vor mentine la actualul nivel (dobanda la ROBOR la 3 luni plus cel mult 2 puncte procentuale, iar avansul de minim 5%).
Pe de alta parte, MFP sustine ca are in vedere stabilirea unor criterii de evaluare in baza carora se va realiza o evaluare anuala a institutiilor de credit participante in Program, cum ar fi performanta si conditiile de acordare a creditelor Prima casa, precum si raportul intre creditele ipotecare acordate in cadrul  programului si produsele standard.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul