UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.
Astfel, banca ofera “Creditul Verde pentru casa”, un imprumut pentru achizitionarea unor locuinte construite dupa anul 2000 si care dispun de certificate de eficienta energetica de clasa A sau B plus.
Sumele ce pot fi accesate sunt de maxim 250.000 euro (echivalent lei), avansul este de minim 15%, iar maturitatea creditului este cuprinsa intre 5 si 30 de ani.
Dobanda este fixa in primii 5 ani (4,5%) apoi se va calcula dupa algoritmul IRCC +2,8%. Daca IRCC isi va conserva valoarea din prezent (2,17%) in al saseela an s-ar plati o dobanda de 4,97%.
Valoarea DAE calculata de banca pentru o suma imprumutata de 230.000 lei, pe 25 de ani este astfel de 5,41%. Rata lunara ar fi de 1.332 lei in primii 5 ani si 1.378 lei/luna din al saselea an
Cum arata o oferta similara Noua Casa
Daca setam in calculatorul Conso o valoare a imprumutului de 230.000 lei pe 25 de ani (pret locuinta de 270.000 lei, avans de 15%), bancile de pe primele locuri din topul costurilor (CEC Bank, Banca Romaneaca) ofera aceste imprumuturi la o valoare DAE de 4,74%.
Departajarile se fac oricum in pasi de 0,01%, astfel incat urmatoarele clasate au DAE de 4,75%, 4,76%, etc. Ratele lunare pleaca de la 1.235 de lei, iar algoritmul de calcul al dobanzii este IRCC +2%.
De ce am alege Creditul Verde in dauna unuia Noua Casa?
Daca vom compara un credit obtinut in cadrul programului Noua Casa, cu un “Credit Verde pentru casa” din oferta UniCredit observam ca rata lunara este ceva mai mare, cu minim 100 lei. Iar 100 lei pe luna or 25 de ani echivaleaza cu o suma deloc de neglijat-30.000 lei.
Faptul ca UniCredit Bank a lansat acest produs la concurenta cu ofertele de creditare din cadrul programului Noua Casa denota ca banca a mizat pe ceva avantaje competitive care sa eclipseze costurile ceva mai mari.
Iar acestea ar putea fi urmatoarele:
• Valoarea imprumutului. UniCredit Bank ofera maxim 250.000 euro (echivalent lei) pe cand finantarile in cadrul programului Noua Casa pot merge pana la o valoare de 119.000 euro (echivalent lei). O casa ultra-eficienta energetic este de presupus ca va fi si una mai costisitoare, iar banca a decis sa vina in intampinarea dorintelor clientilor mai potenti financiar.
• Birocratie mai putina. Pe langa filtrele de aprobare a creditelor din banci, un solicitant de credit Noua Casa ar trebui sa astepte ca si Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM sa ia propria decizie (sunt imprumuturi care implica garantii de stat) iar procedura se poate intinde in total pe mai multe luni.
• Nu exista perioade de imobilizare. Un debitor cu imprumut Noua Casa nu isi poate vinde imobilul timp de 5 ani. In cazul imprumuturilor pentru “Casa Verde” de la UniCredit Bank nu exista o astfel de limitare ceea ce lasa spatiu mai mare de manevra unor investitori care vor sa construiasca imobile de 5 stele, cu o calitate superioara a finisajelor, pe care sa le vanda apoi la un pret piperat amatorilor de case de lux (care nu depind in multe cazuri de un credit).
Concluzia? Creditul imobiliar lansat de UniCredit Bank este unul mai exclusivist, pentru debitori cu dare de mana, care au pretentii ridicate in ceea ce priveste noua lor locuinta sau se gandesc sa investeasca in constructia unor spatii locative de lux al caror pret va reflecta acest aspect.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News