Romanii devin tot mai dezinteresati de asigurarea locuintei, desi exista o Lege, in vigoare de mai multi ani, care ii obliga sa cumpere cel putin o polita PAD. La finalul lui 2017, numarul asigurarilor obligatorii era mai mic decat cel de la sfarsitul anului 2016, in conditiile in care, oricum, procentul locuintelor asigurate era mai mic de o cincime.
Astfel, in decembrie 2017, numarul locuintelor cu asigurare oblgatorie era de 1.693.006, reprezentand 18,96% din fondul locativ al Romaniei. Cu un an in urma, numarul politelor PAD depasea usor 1,7 milioane. In aceste conditii, peste 7 milioane de locuinte din Romania (din cele 8,9 milioane existente) raman neasigurate in fata calamitatilor naturale (inundatii, alunecari de teren sau cutremure).
Casele cele mai vulnerabile, cel mai putin asigurate
Mai mult, dintre locuintele asigurate, 76% sunt in mediul urban, unde oricum, riscul de inundatii sau alunecari de teren este mult mai redus decat in mediul rural, unde doar 24% din case detin o polita de asigurare.
Peste 700.000 din politele PAD sunt incheiate pentru case, iar restul, de aproape un milion, sunt aferente apartamentelor. Totodata, 93% din locuintele asigurate sunt de tip A (cu structura solida).
Printre localitatile cu un grad de acoperire prin asigurare ridicat se afla Dumbravita, judetul Timis (63%), Bragadiru - Ilfov (61,57%) si Sanpetru - Brasov (61%).
"Gradul inca foarte mic de cuprindere al asigurarilor obligatorii de locuinte ne indreptateste sa credem ca romanii nu cunosc suficient de mult si de bine acest produs de asigurare, conceput special pentru a-i proteja in caz de dezastru natural, de tip cutremur, inundatie sau alunecare de teren", sustine Nicoleta Radu, director general, PAID Romania.
Printre motivele pentru care romanii nu isi asigura locuinta se numara lipsa informatiilor despre existenta acestei polite, dar si mentalitatea de tipul “mie nu mi se poate intampla”.
Autoritatile, vinovate pentru casele neasigurate
Insa un alt motiv pentru care romanii nu isi fac griji pentru propria locuinta, potrivit Nicoletei Radu, este legat de comportamentul, cel putin declarativ, al autoritatilor in momentul producerii unui eveniment (inundatii saua lunecari de teren) cu privire la acordarea unor ajutoare de stat cetatenilor afectati. Pana in prezent, insa, evenimentele de acest gen nu au produs pagube semnificative. Insa autoritatile pierd din vedere faptul ca, in cazul unor evenimente nedorite de amploare, ajutoarele de stat ar fi insuficiente pentru reconstructia caselor.
Din acest motiv, reprezentantii statului ar trebui sa incurajeze asigurarea locuintelor si, implicit, respectarea Legii, sarcina care apartine primariilor. Practic, la nivelul primariei ar trebui sa se verifice existenta asigurarii obligatorii pentru locuintele din localitate si, in cazul caselor neasigurate, proprietarii sa fie amendati. Insa acest lucru nu se intampla, dovada fiind si numarul redus de locuinte asigurate.
In acest context, PAID Romania a initiat o serie de masuri menite sa ajute la constientizarea necesitatii asigurarii obligatorii a locuintei. Printre acestea se numara campanii publicitare pentru informarea proprietarilor de locuinte despre necesitatea si beneficiile PAD.
"Pentru a face mai facil accesul la acest produs pentru acea parte din populatie care este mai activa din punct de vedere al aplicatiilor online, in acest an, dorim sa dezvoltam portalul de vanzari online al societatii. De asemenea, avem in vedere si anumite modificari legislative pe care le-am discutat deja cu UNSAR si ASF si ele fac parte din proiectul de modificare a legii asigurarilor obligatorii de locuinte. Una dintre aceste modificari, care ar avea ca efect ridicarea gradului de cuprindere in asigurarea obligatorie este dezvoltarea vanzarii de PAD-uri si prin alte canale, cum ar fi prin brokerii de asigurare", a mai spus Nicoleta Radu.
Aceasta a mai subliniat ca principalul obiectiv al PAID este sa se asigure ca, in cazul unui eveniment natural extrem, de tipul cutremurului, alunecarii de teren sau inundatiilor, are posibilitatea sa despagubeasca persoanele asigurate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News