Judecatoria Sectorului 5 din Bucuresti a hotarat, in cadrul procedurii de dare in plata, ca doi clienti ai Piraeus Bank sa plateasca, de acum inainte ratele creditelor in CHF la cursul din 2008, cand francul valora aproximativ jumatate fata de nivelul actual in raport cu leul. Solutia pronuntata de instanta nu este definitiva.
Imprumuturile sunt garantate cu ipoteca si au fost acordate de catre Piraeus Bank in 23 mai 2008 la un curs de schimb de circa 2,27 lei pentru un franc elvetian. Valoarea totala a creditelor a fost de aproximativ 72.400 CHF.
In 8 ani de zile, la finele lunii octombrie 2017, suma datorata bancii a scazut cu mai putin de 6.000 de franci, pana la circa 66.500 de CHF.
La cursul de schimb actual, cuantumul ratei lunare era de aproximativ 1.975 lei, iar gradul de indatorare al debitorilor tindea spre 100%. In conditiile in care decizia instantei nu va fi schimbata la Tribunalul Bucuresti, cuantumul ratei lunare care va fi platita de clienti este de 1.100 lei.
“Hotararea vine in contextul in care debitorii au vrut sa dea in plata casa luata pe credit, insa, dupa decizia Curtii Constitutionale care a introdus cerinta impreviziunii in lege, au cerut reechilibrarea contractului. Instanta a dat o decizie in echitate, prin care a pastrat utilitatea sociala a contractului”, a precizat pentru
Conso.ro Alexandra Burada, avocatul clientilor.
Rata lunara in lei scade aproape la jumatate
Potrivit acesteia, apararea debitorilor a pornit de la premisa ca acestia sunt neacoperiti la riscul valutar, in conditiile in care veniturile realizate sunt incasate in lei, iar contract de credit este in valuta.
“Adapteaza pentru viitor contractele de credit in sensul ca toate sumele datorate de intimati, potrivit graficelor de rambursare agreate, se vor calcula la valoarea CHF din momentul incheierii contractelor”, se arata in minuta publicata pe portalul instantelor.
In cazul in care aceasta solutie va fi mentinuta si la Tribunalul Bucuresti, in eventualitatea in care banca face apel, datoria celor 2 clienti ar scadea cu peste 120.000 lei, pana la un sold de circa 150.000 lei.
Potrivit avocatei Burada, solutia de adaptare la cursul istoric este exceptionala, deoarece instanta nu a avut in vedere numai o solutie teoretica de adaptare, ci si oferirea posibilitatii imprumutatului de a plati in continuare. Aceste decizii corespund obiectivului stabilit de CCR prin Deciziile 623/2016 si 62/2017, respectiv aceea de a mentine utilitatea sociala a contractului.
Cat de departe au mers instantele in favoarea consumatorilor
Alexandra Burada mentioneaza ca, in cadrul procedurii darii in plata, au fost instante care la contractele de credite in franci au dispus fie adaptarea contractului de credit la cursul din data acordarii plus 20% (echivalentul a 2,7 lei pentru un franc elvetian), fie diminuarea costurilor, fieimpartirea echitabila a cursului valutar (generand un curs de aproximativ 3 lei/CHF).
“Acest tip de decizii au fost obtinute dupa ce, ulterior pronuntarii CCR, am precizat imediat pozitia debitorilor in sensul reechilibrarii obligatiilor, pentru ca acestia sa isi poata pastra locuinta”, a precizat Burada.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News