Programul Prima Casa, varianta 2015, a debutat la inceputul acestei luni, cu un plafon total de garantii de 2,64 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde reprezinta plafonul alocat de stat pentru acest an, iar diferenta provine din suma garantiilor neutilizate in 2014.
In aceste conditii, clientii interesati reiau analizarea ofertelor, in speranta de a gasi cel mai avantajos credit. Avand in vedere ca, in mare, conditiile de creditare sunt reglementate de lege, respectiv avansul minim, 5%, si marja maxima de dobanda, de 2,5 puncte procentuale peste indicele ROBOR la trei luni, iar comisionul de gestiune pentru emiterea unei garantii este de 0,49%/an aplicat la soldul finantarii si se plateste catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.
Vorbim de finantarile in lei, pentru ca cele in valuta au fost eliminate in urma modificarii actelor normative care reglementeaza acest produs.
Potrivit comparatorului de oferte Conso.ro, pentru un credit de 171.000 de lei, corespunzator unei locuinte de 180.000 de lei (aproximativ 40.000 de euro) pe 30 de ani, in acest moment cel mai avantajos produs este oferit de BRD.
Banca percepe o dobanda anuala efectiva (DAE) de 3,94%, astfel ca rezulta o prima rata lunara de aproape 760 de lei, iar o suma totala de plata, in conditiile in care costurile se mentin pe intreaga perioada de creditare, de 288.000 de lei.
Pe locurile urmatoare se afla CEC Bank, cu DAE de 4,19%, o prima rata lunara de aproape 780 de lei si o suma totala de plata de 296.000 de lei, si ING Bank, cu DAE de 4,22%, prima rata de 772 lei si o suma totala de plata pana la final de 296.000 de lei.
Cela mai defavorabile oferte pentru programul Prima casa vin de la Intesa Sanpaolo Bank, Piraeus Bank si UniCredit Tiriac Bank. La aceasta din urma, DAE este de 5,33%, prima rata lunara - 871 de lei, iar suma totala de plata ajunge la 333.430 lei.
Totusi, mai sunt si alte aspecte de care trebuie sa tinem cont in momentul contractarii unui astfel de credit.
Varsta minima a solicitantului difera intre banci. La CEC este de 18 ani, la BRD - 20, iar la ING - 21.
In materie de asigurari, toate cele trei banci solicita asigurarea imobilului, dar numai la ING este obligatorie si asigurarea de viata, la celelalte doua asigurarea de viata sau de deces si invaliditate fiind optionala.
Dobanzile nominale la cele trei banci nu difera semnificativ. CEC aplica o marja de 1,9 puncte peste indicele ROBOR la trei luni, in timp ce celelalte doua banci analizate aplica o marja de 2 puncte, sub marja maxima legala de 2,5 puncte.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News