Clientii OTP Bank Romania care au intrat in programul de conversie a creditelor in franci elvetieni au obtinut un discount mediu de 21,2% din creditul convertit. Potrivit institutiei, dintre cei aflati in litigiu cu banca, 71% au obtinut, prin programul de conversie, reduceri mai mari decat sumele obtinute in instanta.
Banca sustine, printr-un comunicat de presa, ca mai mult de 7.000 de clienti au semnat deja contractele de conversie, numar care reprezinta 72% dintre clientii bancii cu credite in moneda elvetiana.
Potrivit institutiei, discounturile oferite clientilor prin programul de conversie reprezinta un efort financiar pentru banca de 425 de milioane de lei.
„Prin lansarea programului de conversie a creditelor in CHF, ne-am propus sa le oferim clientilor nostri una dintre cele mai competitive solutii de pe piata. Fiecare client a primit o oferta personalizata, in functie de tipul sau de credit, anul in care a fost acordat si rata initiala a dobanzii", a declarat Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania.
Aproape 900 de litigii in instanta s-au stins prin conversie
Potrivit comunicatului citat, clientii bancii au preferat discounturile oferite prin programul de conversie la creditele in franci elvetieni, in loc sa mearga in instanta, fapt care ar fi implicat un interval de timp mult mai lung de solutionare, costuri suplimentare pentru clienti, precum si riscul ridicat de a obtine reduceri mult mai mici sau chiar riscul potential de pierderi.
"Prin urmare, un numar de 879 de contracte de creditare implicate in litigii cu banca au fost convertite si, datorita acestei actiuni, disputele dintre cele doua parti au fost incheiate in mod amiabil. In plus, instanta a stabilit 386 de decizii finale pentru reconcilierea partilor implicate. Pentru 71% dintre litigiile cu banca, reducerile oferite de catre OTP Bank prin programul de conversie au fost mai mari decat sumele obtinute in instanta", se subliniaza in comunicatul citat.
OTP Bank Romania a lansat oferta de conversie a creditelor in franci elvetieni garantate cu ipoteca in decembrie 2015. Initial, aceasta a continut o serie de clauze considerate abuzive de catre clienti, insa ele au fost eliminate de catre banca, iar conversia efectiva a creditelor a fost demarata la inceputul acestui an.
Oferta, care viza 80% dintre cei 10.500 de clienti cu credite in franci elvetieni, presupunea conversia in lei sau euro, si, la vremea respectiva, promitea clientilor ca vor beneficia de un discount la sold cuprins intre 17,5% si 25%.
De oferta de conversie au beneficiat si cei ale caror credite au fost externalizate de banca, de-a lungul timpului. Dobanzile la creditele convertite in lei sunt legate de ROBOR la 3 luni, la care se adauga 3,5 puncte procentuale, pentru creditele ipotecare, respectiv 4 puncte pentru creditele de consum cu ipoteca. Pentru cei care au ales conversia in euro, marjele sunt de 4,5, respectiv 5 puncte procentuale peste EURIBOR la 3 luni
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News