top banner

Organizatia Europeana a Consumatorilor sprijina 'Darea in plata' cu argumente solide

09 Decembrie 2015 | Autor: Conso

Directiva 17/2014 privind creditele ipotecare nu contine nicio prevedere care sa impiedice statele membre ale UE sa adopte ”darea in plata” obligatoriu, ca masura de protectie a  consumatorilor. Mentiunea este cuprinsa intr-o scrisoare transmisa de directorul general al Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC) presedintelui Klaus Iohannis.
Potrivit documentului, Romania are o oportunitate istorica de a oferi consumatorilor un instrument foarte eficient pentru ii proteja de consecintele dramatice ale supra-indatoraarii. ”Este esential ca aceasta oportunitate sa nu fie ratata”, mentioneaza reprezentanta BEUC, Monique Goyens.
”Va scriu din partea BEUC, care reprezinta 41 de organizatii nationale de protectie a consumatorilor, din 31 de tari europene. In calitate de reprezentant al consumatorilor, BEUC sprijina orice masuri legislative menite sa protejeze interesele consumatorilor, in aceasta categorie incadrandu-se si Legea darii in plata, adoptata recent de Parlamentul Romaniei”, se mentioneaza in scrisoare.
Directorul general BEUC mai spune ca organizatia pe care o reprezinta a fost informata ca in Romania multi consumatori care se confrunta cu practici comerciale incorecte in sectorul serviciilor financiare au fost loviti de criza financiara si sugrumati de plata ratelor lunare.
Dobanzile in Romania au fost printre cele mai mari din UE
In scrisoare se reaminteste faptul ca dobanzile la creditele bancare acordate in Romania au fost printre cele mai mari din Uniunea Europeana si continua sa fie ridicate si in prezent. Pe de alta parte, venitul lunar in Romania este printre cele mai mici din UE si, pana de curand, nu a fost luata nicio masura pentru a ii ajuta pe cei cu dificultati financiare.
”De aceea, noi credem ca Legea privind darea in plata va fi cruciala in ajutorarea debitorilor cu probleme. Recent, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care solicita Comisiei Europene sa ia masuri pentru a impartasi cele mai bune practici in ceea ce priveste aplicarea principiului ”darii in plata” si pentru a evalua impactul acestuia asupra consumatorilor si companiilor”, se mai arata in document.
Potrivit BEUC, aceasta recomandare a avut la baza faptul ca Parlamentul European a constatat ca in multe cazuri consumatorii nu au fost corespunzator informati de catre banci cu privire la existenta riscului asociat investitiilor propuse, si intrucat in astfel de cazuri bancile nu au efectuat teste pentru a determina daca clientii au cunostinte adecvate pentru a intelege riscurile financiare la care de expun.
Directiva 17/2014 permite introducerea de dispozitii mai stricte
In plus, Parlamentul European mentioneaza ca impactul crizei a agravat situatia familiilor evacuate, care, desi au pierdut casa, inca mai au datorii la banci pentru care platesc dobanzi in crestere.
”Directiva 2014/17/UE privind contractele de credit pentru proprietati imobiliare a mentionat, pentru prima data, foarte clar, darea in plata ca posibila solutie pentru a proteja consumatorii în dificultate financiara”, se mai arata in scrisoare.
In plus, obiectivul directivei este de a se asigura ca debitorii de credite ipotecare beneficiaza de un nivel ridicat de protectie.
De asemenea, actul european subliniaza clar faptul ca "statelor membre ar trebui sa li se permita sa mentina sau sa introduca dispozitii mai stricte decat cele prevazute in directiva in acele domenii care nu sunt specificate in mod clar ca fiind obiectul unei armonizari maxime.
“O astfel de abordare orientata este necesara pentru a nu afecta in mod negativ nivelul de protectie a consumatorilor cu privire la contractele de credit în domeniul de aplicare al prezentei directive", se subliniaza in scrisoare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul