top banner

Plafonul pentru Prima Casa va fi suplimentat in septembrie

31 August 2016 | Autor: Conso

Suplimentarea plafonului pe 2016 pentru Programul Prima Casa devine certitudine. Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a anuntat ca aceasta o noua alocare de garantii va avea loc in luna septembrie. In plus, in octombrie va fi gata o strategie de derulare a programului pe termen de cinci ani.
Ministrul Finantelor, Anca Dragu, nu a precizat si suma cu care va fi suplimentat plafonul, insa a mentionat, in cadrul unei emisiuni de televiziune, ca o strategie pe termen mediu in privinta programului este necesara pentru a se evita eventualele sincope in derularea acestuia.
Potrivit acesteia, cererea de finantari pe "Prima Casa" a crescut foarte mult in perioada discutiilor cu privire la Legea Darii in plata, iar acum se intampla la fel pentru ca "oamenii nu stiu daca programul va mai fi la anul sau nu".
Anca Dragu a mai spus ca si in acest caz este nevoie de predictibilitate, astfel incat atat cetatenii cat si dezvoltatorii imobiliari sa isi poata face planuri pe termen mediu.
Programul "Prima Casa" a avut, initial, alocat un plafon de 1,6 miliarde de lei pentru acest an, care a fost suplimentat cu inca 500 de milioane de lei, dupa intrarea in vigoare a Legii privind darea in plata.
Cum se va derula programul in urmatorii cinci ani?
Asadar, suplimentarea plafonului pentru acest an este certa, insa ramane de vazut cum va arata strategia de derulare a programului pe termen mediu, mai ales ca exista tot mai multe voci care sustin ca programul ar trebui stopat pentru ca, pe de o parte, distorsioneaza atat piata creditarii cat si pe cea imobiliara, si, pe de alta parte, nu se mai justifica din punct de vedere economic si social.
Chiar actualul ministru al Finantelor anunta, la preluarea mandatului, reducerea la jumatate a plafonului alocat pogramului, fapt care a fost interpretat ca fiind primul pas catre interuperea acestuia.
Ulterior, insa, cu cele doua suplimentari ale programului, cea de 500 de milioane de euro aprobata deja, si cea anuntata pentru septembrie, este posibil ca plafonul sa se apropie de cel din 2015, de 2,8 miliarde de lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul