top banner

Politica biciului - singura care prinde la bancile romanesti

03 August 2010 | Autor: Alexandra Popa

Bancile s-au conformat prevederilor legislative noi si nu mai percep comisioane de depunere numerar clientilor care isi platesc ratele la credit.  Doar o singura banca a decis insa sa elimine comisionul si pentru alte tipuri de depuneri. Celelalte institutii care taxau clientii la alimentarea contului percep in continuare pana la 3 euro sau 10 lei.
 “Pentru a veni in intampinarea dvs, am decis...”, asa incep marea majoritate a scrisorilor transmise de banci clientilor, fie ca ii anunta despre eliminarea unor comisioane sau din contra, le aduc la cunostinta majorari de dobanzi.
Din pacate insa, de prea putine ori, bancile “decid” sa vina in intampinarea clientilor, ci sunt obligate de legislatie. Asa s-a intamplat si in atunci cand guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010, care, printre altele, impune si eliminarea comsioanelor de depunere numerar la plata ratelor la credit.
Mare parte din bancile care aveau acest comision au decis sa se conformeze legii, fara insa a depasi vreun pic obligatiile legale.
Bancile au strans din dinti si au decis...o depunere gratuita pe luna
In mai, Millennium Bank a decis sa introduca un comision de 3 euro la depunerea de numerar in valuta, indiferent cine face operatiunea. Comisionul este perceput numai pentru valori depuse de pana la 500 euro.
Pentru a se conforma insa noilor reglementari, banca a decis sa ofere clientilor o depunere gratuita pe luna, ce se presupune ca ar fi aferenta platii ratelor la credit. Cei care au credite Prima Casa nu beneficiaza de acest tratament. De la a doua depunere insa, daca sumele nu depasesc 500 euro, clientii platesc 3 euro.
„OUG 50/2010 nu se aplica si creditelor Prima Casa, conform articolului 2, lit. i. Clientii care au credite in valuta - altele decat Prima Casa - si care au optat pentru rambursarea creditului dintr-un cont in aceeasi valuta beneficiaza lunar de o depunere gratuita de numerar la ghiseu pentru sume mai mici de 500 de euro”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii Millennium Bank.
O politica similara a adoptat si Credit Europe Bank. Depunerea de numerar la ghiseu costa 0,1%, minim 2 lei sau 2 euro. Clientii beneficiaza insa de comision zero in cazul in care depunerea este aferenta platii unei rate la credit. De asemenea, cei care vor sa evite comisionul pot face depuneri la ATM-urile bancii care accepta aceasta operatiune, caz in care alimentarea contului cu lei este gratuita.
BCR renunta partial la comisioane, RBS le elimina de tot
BCR pare usor mai darnica. Banca a decis sa elimine comisioanele de depunere numerar inclusiv in cazul platii ratelor pentru creditele obtinute prin programul Prima Casa.
Pentru alte depuneri insa, se percepe in continuare un comision, daca la ghiseu se prezinta alta persoana decat titularul contului.
Spre exemplu, daca parintii doresc sa depuna in contul copilului o suma de pana la 1.500 lei vor trebui sa plateasca bancii un comision de 4 lei. Valoarea acestuia creste o data cu valoarea depunerilor si ajunge la 10 lei pentru depuneri de peste 20.000 lei.
In cazul depunerilor in valuta, nu se mai plateste comision pentru plata ratelor. In schimb, daca se depune numerar in alte scopuri, iar la ghiseu se prezinta o alta persoana decat titularul contului, depunerea va fi taxata cu 3 euro.
Doar RBS a decis sa elimine definitiv comisionul de 5 lei aferent depunerilor de numerar, perceput anterior atat pentru lei cat si pentru valuta. Comisionul este 0 chiar daca depunerea este aferenta platii ratei la credit sau unei alimentari uzuale a contului, indiferent cine se prezinta la ghiseu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul