top banner

Posibil compromis la legea privind darea in plata

25 Martie 2016 | Autor: Conso

Dezbaterile pe marginea Legii privind darea in plata se vor relua pe data de 31 martie, in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, iar votul final in plen este prevazut pentru data de 6 aprilie. Parlamentarii si consumatorii au discutat o serie de modificari, cum ar fi majorarea plafonului la 250.000 de euro si excluderea programului Prima Casa.
In schimb, s-a mentinut prevederea ca darea in plata sa fie aplicata si creditelor in derulare, inclusiv imprumuturilor de nevoi personale cu ipoteca, luate pentru achizitia, constructia sau amenajarea unui imobil cu destinatia de locuinta sau pentru achizitionarea unui teren in vederea constructiei unei case. De asemenea, s-a mentinut propunerea ca legea sa fie aplicata si celor care au fost deja executati, prin sistarea popririi pe venituri.
Consultari pe marginea formei finale a legii
La Camera Deputatilor, a avut loc o intalnire intre initiatorul proiectului, deputatul Daniel Zamfir, presedintele  Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, vicepresedintele Comisiei Juridice Ciprian Nica, avocatul Gheorghe Piperea, si Catalin Voivozeanu, Director de Dezvoltare al Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF).
La finalul acesteia, Zamfir a anuntat ca s-a convenit de principiu o varianta care nu este perfecta, dar este acoperitoare pentru cei mai multi consumatori care se confrunta cu probleme financiare.
Zamfir: Varianta nu este perfecta, dar este important ca legea sa treaca
”Daca varianta pe care am discutat-o astazi (joi - n.r.)va fi votata, eu cred ca este acoperitoare pentru cele mai multe cazuri. Nu este perfecta. Insa eu personal cred ca e mai important acum sa treaca legea si sa beneficieze oamenii de ea cat mai repede, nu sa fie executati si lunile viitoare. Cred in continuare ca plafonul este discriminatoriu si ca Prima Casa trebuie sa ramana in lege, insa asta va putea lamuri Curtea Constitutionala daca va fi sesizata. Imi mentin parerea ca beneficiarii Programului nu trebuie exclusi, insa cred ca e mai inteleapta decizia de a nu da prilej bancilor sa santajeze cu marirea avansului sau Guvernului sa desfiinteze programul, ambii pretextand ca din cauza acestei legi”, a explicat Daniel Zamfir.
Legea este in procedura de reexaminare si a fost deja amendata de Senat, unde s-a stabilit ca sub incidenta actului normativ sa intre doar creditele care au avut, la momentul acordarii, o valoare de maxim 150.000 de euro. Tot in Senat s-a decis ca prevederile legii sa se aplice doar persoanelor fizice consumatori, nu si celor care au actionat ca profesionisti cand au luat un credit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul