Cei care doresc sa isi cumpere o locuinta nu trebuie sa se simta presati sa faca aceasta achizitie cat mai repede, deoarece pretul caselor nu va suferi modificari prea mari in urmatorii ani, confrom unei analize regionale a grupului UniCredit.
In 2010, preturile la case au stagnat sau au scazut in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est. Doar in tarile baltice si in Ungaria, au avut loc cresteri de preturi de 2-5%, conform unui studiu UniCredit.
Situatia nu este de asteptat sa se schimbe in urmatorii ani, deoarece stocul mare de apartamente nevandute vor tine in frau preturile. “Experientele anterioare de prabusire a preturilor imobiliare din intreaga lume sugereaza ca este nevoie de cativa ani pentru a se epuiza stocul de case construite in perioada de boom economic”, precizeaza autorii studiului.
Desi sectorul constructiilor si-a mai revenit in unele tari din regiune, precum Polonia sau Ungaria, majoritatea lucrarilor au vizat proiecte de infrastructura si nu rezidentiale.
Creditarea nu va mai umfla preturile
Cresterea preturilor la case va fi limitata si de conditiile de creditare, fiind putin probabil ca bancile sa lanseze un nou val de finantari de locuinte. Majoritatea bancilor prezente in Europa Centrala si de Est vor fi nevoite in viitorul apropiat sa isi majoreze fondurile proprii pentru a face fata cerintelor mai stricte de supraveghere bancara, impuse prin Basel III. In plus, nu vor mai putea acorda la fel de usor credite pe termen lung fara a dispune si de surse de finantare pe termen lung. Aceste cerinte vor limita fondurile disponibile pentru creditare.
Totodata, cererea de locuinte se va mentine scazuta in urmatorii ani, din cauza diminuarii puterii de cumparare. Salariile au inregistrat scaderi importante in termeni reali, iar rata somajului nu se va imbunatati prea curand.
Pe termen lung, analistii UniCredit considera insa ca cererea isi va reveni, urmand a fi impulsionata atat de factorii demografici, cat si de majorarea veniturilor. Acesti factori vor conduce in cele din urma si la cresterea preturilor la case, insa in conditiile imbunatatirii calitative a fondului locativ.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News