Guvernul ar putea continua programul Prima casa si dupa terminarea plafonului aferent etapei 2011, insa doar daca bancile sunt dispuse sa preia jumatate din riscul aferent.
In prezent, riscul garantiei este suportat in intregime de catre stat prin garantia acordata de Fondul de Garantare (FNGCIMM).
“Practic, la un nivel al garantiilor guvernamentale de 1,5 miliarde lei, s-ar mai putea obtine inca 1,5 miliarde lei garantii pentru programul Prima casa. Adica ar insemna dublarea numarului de beneficiari in cadrul programului, prin dublarea plafonului actual al garantiilor guvernamentale”, a declarat prim ministrul Emil Boc.
Reactia bancilor a fost in principal pozitiva, potrivit premierului, dand drept exemplu in acest sens BCR, BRD, Raiffeisen si Alpha Bank.
Premierul a precizat ca actualele contracte de credit cu clientii nu vor fi afectate si nu vor suferi modificari. Schimbarea va avea loc in relatia dintre Fond si banci, urmand ca bancile sa se introduca si ele la Cartea Funciara cu 50%.
Conditiile de creditare vor ramane insa neschimbate.
Pana in prezent 37.632 de clienti au primit garantii in valoare de 1,5 miliarde lei. Dintre acestia 21 de clientii au intampinat probleme cu plata ratelor.
“Avand in vedere acest lucru, cred ca si bancile au interesul sa accepte un grad al riscului de 50%, din moment ce riscul de neplata este sub 1%, asa cum s-a demonstrat, in conditii grele de criza cum a fost 2009 si 2010”, a adaugat Emil Boc.
In prezent, a fost utilizat aproximativ 50% din plafonul de garantii in valoare de 200 milioane euro disponibil.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News