top banner

Prima Casa ar putea continua si in 2013

11 Decembrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Prima Casa ar putea continua si in 2013

Autoritatile au in plan continuarea programului Prima Casa si in 2013. Bugetul propus pentru anul viitor este insa de doar 200 milioane euro, mai mic decat cele din anii anteriori. In schimb, se au in vedere o serie de schimbari in beneficiul clientului, printre care si posibilitatea de a schimba locuinta achizitionata initial. 
Cei care doresc sa obtina un credit prin programul Prima Casa dar nu au apucat sa isi depuna dosarul de credit o pot face si in 2013.
Conform reprezentantilor FNGCIMM, un proiect legislativ privind continuarea programului si in anul viitor a fost deja agreat iar un prim buget propus s-ar situa la 200 milioane euro. Chiar daca suma nu este la fel de mare ca bugetele anterioare, indica totusi disponibilitatea autoritatilor de a continua acest program.
In plus, din 2013 ar putea intra in vigoare o serie de alte modificari ale prevederilor programului, in beneficiul clientilor.
Locuintele cu vicii vor putea fi schimbate
Autoritatile considera necesara modificarea legislatiei in vigoare in sensul de a permite predarea (novarea) locuintei in cazul in care se constata vicii ascunse. Aceasta necesitate a aparut ca urmare a numeroaselor situatii aparute in practica.
Propunerea reglementeaza atat situatia in care clientii ajund la un acord amiabil ulterior cu dezvoltatorul imobiliar si, spre exemplu, le este oferita la schimb o alta locuinta, dar si situatiile in care vanzatorul este o persoana fizica ce nu are aceeasi posibilitate de oferire a unei alternative.
In consecinta, clientii aflati in astfel de situatii vor putea rezilia contractul de credit si vor putea accesa programul pentru a doua oara.
Totodata, se propune reglementarea unor masuri care sa ofere solutii in cazul garantiilor afectate de incendii sau alte evenimente similare, precum cutremure, inundatii sau alunecari de teren. Astfel, in cazul in care beneficiarul nu isi respecta obligativitatea de a asigura locuinta, finantatorul are dreptul de a o asigura pe cont propriu si de a recupera cheltuielile respective ulterior de la client.
De asemenea, in cazul in care se produce un risc asigurat iar locuinta nu mai poate fi locuita, clientul va putea accesa pentru a doua oara un credit prin programul Prima Casa.
Locuinta va putea fi vanduta in primii 5 ani
Cei care au luat o locuinta si doresc sa o vanda, vor putea face acest lucru in primii 5 ani de la semnarea contractului daca ramburseaza integral creditul.
In cazul lucrarilor ce pot fi efectuate asupra imobilului achizitionat, acestea vor fi posibile cu acordul Ministerului Finantelor Publice si al bancii finantatoare.
“Mentionam faptul ca, pana in prezent, au fost formulate numeroase solicitari de catre beneficiari, in sensul exprimarii acordului Ministerului Finantelor Publice si al finantatorilor [...] pentru efectuarea unor lucrari de interventie asupra locuintelor achizitionate in cadrul programului, respectiv pentru inlocuirea obiectului finantarii garantate”, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului legislativ.
Un proiect similar a fost initiat si la inceputul anului curent, dar nu a mai apucat sa fie adoptat, din cauza instabilitatii politice.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul