top banner

Prima Casa are fonduri suficiente pentru 2013

15 Ianuarie 2013 | Autor: Alexandra Popa

Programul Prima Casa continua si in 2013 fara sincopele aduse in general de trecerea intr-un nou an bugetar. Inca de la finalul lui 2012, guvernul a alocat un plafon suplimentar de garantii de 200 milioane euro. In timp ce fondurile sunt suficiente, guvernul ar putea modifica radical structura programului.
Prima Casa a intrat in 2013 cu un plafon total al garantiilor ce pot fi acordate de stat de aproximativ 385 milioane euro, respectiv 200 milioane euro fonduri noi si 190 milioane euro plafon reportat din 2012.
Avand in vedere ca garantiile reprezinta doar jumatate din volumul creditelor acordate, bancile inscrise in program pot astfel acorda credite de pana la 780 milioane euro in 2013.
Fondurile sunt suficiente si ar putea sustine programul fara prea mari probleme in 2013. In plus, conform reprezentantilor Fondului de Garantare, plafoanele se redistribui in mod constant intre bancile inscrise, astfel incat niciuna sa nu ramana fara garantii alocate la un moment. Astfel, nu exista riscul ca cererile depuse sa nu poate fi acoperite prin garantii de stat.
Guvernul are intentia de a finanta doar locuintele noi
Cei care se bazeaza doar pe disponibilitatea sumelor si nu se grabesc cu depunerea dosarelor ar putea sa aiba o surpriza mai putin placuta. In programul de guvernare pe 2013-2016 se precizeaza ca executivul are in vedere schimbarea programului in varianta “Noua Casa”, prin care vor putea fi achizitionate doar imobile nou construite.
Acest lucru ar avea un impact puternic asupra evolutiei programului, in conditiile in care, de la debutul din 2009 si pana in prezent doar 28% din imobilele achizitionate sunt construite in ultimii 4 ani.
Guvernul nu a dat mai multe detalii asupra schimbarii si nici nu a indicat o data estimativa cand se are in vedere adoptarea modificarii.
Solutii la problemele intampinate dupa obtinerea creditului
Odata cu majorarea plafonului de garantii pentru 2013, au fost adaugate o serie de prevederi legislative ce iau in calcul evitarea unor neplaceri cu care se pot confrunta clientii, dupa obtinerea creditului.
Astfel, daca se constata ca imobilul cumparat de la dezvoltator are vicii ascunse sau in cazul provocarii unor daune asupra locuintei, ca urmare a producerii unui risc asigurat, de natura a o face improprie utilizarii, beneficiarul va putea achizitiona o a doua locuinta in cadrul Programului, cu conditia stingerii creditului contractat initial.
De asemenea, Ministerul Finatelor Publice si banca finantatoare isi pot exprima acordul cu privire la lucrari de interventie sau de extindere asupra imobilului achizitionat, iar acestea trebuie inscrise in cartea funciara.
In cazul rambursarii anticipate a finantarii inainte de expirarea termenului de 5 ani, beneficiarii vor putea instraina locuinta fara probleme.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul