top banner

Prima Casa: Comisionul de garantare, platit degeaba jumatate de an

07 Noiembrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Prima Casa: Comisionul de garantare, platit degeaba jumatate de an

Pentru 2011, clientii care au obtinut credite Prima Casa platesc comisioane nejustificat de mari catre FNGCIMM. Din iunie, garantia statului s-a redus la jumatate, dar clientii continua sa plateasca comisioane si pentru garantiile de care nu mai beneficiaza.
Garantia Fondului National de Garantare (FNGIMM) in cadrul programului Prima Casa functioneaza ca o polita de asigurare: in baza unei plati anuale, Fondul de Garantare ramburseaza catre banca datoria clientului, in cazul in care acesta din urma nu mai poate plati ratele.
Legislatia prevede ca pentru aceasta protectie a statului, bancile trebuie sa plateasca un comision catre Fondul de Garantare, comision ce este ulterior transferat clientului.
Modul de stabilire a comisionului dezavantajeaza insa clientii, in conditiile modificarilor aduse de etapa a patra. Chiar daca, timp de mai bine de 6 luni, garantia asigurata de stat a scazut la jumatate, clientii nu primesc inapoi o parte din comisioanele platite, asa cum s-ar fi cuvenit.
Cum se calculeaza comisionul?
Conform legislatiei in vigoare, comisioanele solicitate de stat prin FNGCIMM, pentru programul Prima Casa, se exprima procentual (respectiv 0,49% ori 0,37%, in functie de anul acordarii creditului).
Plata comisionului se face anticipat (pe urmatoarele 12 luni) la soldul creditelor in derulare. Acest mod de calcul este explicitat in conventiile semnate de banci cu FNGCIMM:
Art. 4.1.2. - Comisionul de gestiune pentru garantiile acordate se calculeaza astfel:
 (1)    pentru intervalul cuprins intre data acordarii si 31 decembrie a anului respectiv (primul an):
Comision de gestiune = procent comision x valoare garantie x nr luni pana la sfarsitul anului / 12
(2) pentru anii urmatori (intregi):
 Comision de gestiune = Procent comision x Sold garantie la 31 decembrie an precedent celui de plata
Practic, pentru anul 2011, nivelul comisionului a fost stabilit in functie de valoarea creditelor garantate de la 31 decembrie 2010.
Pana in luna martie, bancile au trebuit sa transfere catre Fondul de Garantare, conform conventiilor semnate, comisioanele astfel calculate, urmand ca fiecare sa le recupereze de la proprii clienti.
Comisioane platite pentru garantii fictive
In iunie 2011, statul a schimbat modul de functionare a programului Prima Casa si a taiat la jumatate garantiile acordate bancilor, de la 100% din valoarea creditului la 50%. Concret, in cazul unui credit de 50.000 euro, garantia de stat se reduce la 25.000 euro. Cum comisionul de garantare depinde de valoarea garantiei, suma platita de clienti ar trebui sa se reduca la jumatate.
Reprezentantii Fondului de Garantare ne-au precizat ca modul de calcul al comisionului ramane neschimbat, iar pentru anul 2011, bancile vor plati un comision calculat tinand cont de nivelul soldului garantat la finalul anului trecut.
La bancile care participa in Prima Casa 4, clientii vor plati comisioane mai mici abia din 2012, ceea ce inseamna ca suporta in 2011, timp de 7 luni, comisioane de doua ori mai mari decat ar fi trebuit. La un sold de 50.000 euro, clientul achita pentru 2011, comisioane de garantare de 245 euro, cu 70 euro mai mult decat ar fi fost normal.
Cine pierde in final?
Din punct de vedere legal, bancile sunt cele care datoreaza comisioanele de garantare catre FNGCIMM. In acest caz, ele nu au nimic de pierdut, deoarece isi recupereaza integral sumele platite de la clienti. Prin urmare, nu au niciun motiv pentru a face presiuni ca legislatia sa se modifice, astfel incat clientii lor sa nu plateasca sume mai mari decat ar trebui.
Nici reprezentantii FNGCIMM nu par deranjanti de faptul ca un program guvernamental impune, dintr-o scapare legislativa, costuri nejustificate unor clientii pe care statul isi propune sa-i ajute.
Principalele victime ale acestei situatii sunt clientii care au obtinut credite Prima Casa, care suporta in final comisioanele pentru garantii de care nu beneficiaza.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul