Programul guvernamental Prima Casa continua si in 2016, insa cu un plafon redus aproape la jumatate, dar bancile au mai primit pe final de 2015 o suplimentare de 200 de milioane de lei. Banca Transilvania primeste cea mai mare suma suplimentara, de 46 de milioane de lei.
A doua, in ordine descrescatoare a valorii alocarilor suplimentare, este BRD-Groupe Societe Generale, cu 44 de milioane de lei, urmata de Banca Comerciala Romana cu 42 de milioane de lei.
CEC Bank primeste suplimentar, anul acesta, 28 de milioane de lei pentru Prima Casa, ING Bank - 17 milioane, Alpha Bank - 9 milioane de lei, Raiffeisen Bank - 8,5 milioane de lei, UniCredit Bank - 2,5 milioane de lei, Banca Romaneasca - 1,3 milioane de lei, Intesa Sanpaolo Bank si Credit Agricole Bank, cate 500.000 de lei fiecare, Bancpost - 400.000 de lei, Creditcoop - 200.000 de lei si Bank Leumi - 100.000 de lei.
Ministerul Finantelor Publice a suplimentat, prin Hotarare de Guvern, plafonul pentru acest an al programului Prima Casa cu 200 de milioane de lei, si a transmis sumele repartizate de bancile inscrise in program, calculate conform algoritmului care sta la baza alocarii sumelor din plafoanele de garantare suplimentare prevazut de legislatie.
De anul viitor, programul urmeaza sa se modifice, astfel incat plafonul total scade de la 2,8 miliarde de lei anul acesta la 1,5 miliarde in 2016. In plus, marja maxima de dobanda aplicata de banci peste indicele de referinta ROBOR scade de la 2,5 puncte procentuale la 2 puncte. Celelalte conditii de creditare raman neschimbate, inclusiv avansul de 5%, a anuntat recent ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
Guvernul analizeaza oportunitatea continuarii programului Prima Masina
In schimb, programul Prima Masina nu s-a bucurat de acelasi succes. Desi abia a fost lansat in primavara acestui an, Guvernul se gandeste deja sa renunte la el.
In program s-au inscris 13 banci, insa in sapte luni (din aprilie pana in octombrie) au fost acordate doar 161 de garantii pentru achizitionarea de autoturisme, in valoare de 2,7 milioane de lei.
Suma alocata de Guvern pentru acest an este de 350 de milioane de lei, din care se estima ca vor fi cumparate circa 20.000 de masini noi.
Creditele acordate in cadrul programului sunt pe maxim 5 ani, valoarea masinii nu poate depasi 50.000 lei plus TVA, iar dobanda este plafonata la ROBOR la 6 luni plus 3 puncte procentuale.
Valoarea garantiei de stat poate fi de maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Puteau beneficia de acest program persoanele care, la data solicitarii creditului, au varsta minima de 18 ani si capacitate deplina de exercitiu, declara pe propria raspundere ca nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou, nu inregistreza restante la plata altor credite bancare si nu au obligatii de plata restante la bugetul general consolidat. De asemenea, potentialii beneficiari trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al autoturismului, care va fi asigurat printr-o polita de asigurare de tip CASCO, pe toata durata de valabilitate a garantiei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News