Eforturile BNR pentru a stimula acordarea de credite in lei nu au influentat in niciun fel pana acum program Prima Casa. Sub 1% din numarul de credite acordate pana in prezent in cadrul programului au sunt denominate in lei. Populatia s-au indreptat aproape fara exceptie catre imprumuturi in euro.
Chiar daca programul Prima Casa a impus o marja maxima de dobanda mult mai mica la lei decat la euro, acest lucru nu a convins populatia sa aleaga un credit in moneda nationala.
Pana in prezent, in cadrul programului s-au acordat aproximativ 58.000 de garantii pentru accesarea de finantari de peste 2,3 miliarde euro.
Din numarul total de garantii acordate de la inceputul programului, doar 0,8% au fost aferente unor credite denominate in lei, conform datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
Costurile mari au facut varianta in lei neatractiva
Principalul motiv pentru care varianta in lei a ramas la un nivel atat de scazut este diferenta mare de costuri.
Creditele in lei au o marja de 2,5 puncte procentuale peste Robor la 3 luni. Nu marja a constituit problema, ci nivelul inalt al indicelui Robor, care a variat din 2009 de la un maxim de aproape 11% la sub 5% in prezent.
In cea mai marea parte a perioadei, Robor s-a mentinut peste nivelul de 6%, in timp de Euribor a fost mai mereu sub 1%. Comparativ cu varianta in euro a programului, chiar daca marja la lei este mai mica, beneficiul nu a acoperi nici pe departe diferenta dintre Robor si Euribor.
In al doilea rand, piata imobiliara din Romania s-a prezentat mereu ca o piata denominata in euro, preturile fiind in peste 90% din cazuri exprimate in aceasta valuta.
Chiar daca a inregistrat o depreciere puternica pe finalul lui 2008 si la inceputul lui 2009, cursul euro-leu a dat dovada ulterior de o stabilitate ridicata. Se implinesc 3 ani de cand euro este cotat in intervalul 4,2-4,3 lei.
Pragul de 1% a fost depasit in Prima Casa 4
Preferinta pentru credite in lei s-ar putea insa amplifica usor in urmatoarea perioada, insa este greu de crezut ca ne putem astepta la schimari radicale in preferintele publicului.
Etapa a patra a programului a consemnat o usoara crestere a garantiilor pentru credite in moneda nationala, dar ponderea lor este inca neglijabila: 1,2% din numarul de solicitari primite.
Cresterea numarului de credite in lei depinde foarte mult de diminuarea pe termen lung a dobanzilor interbancare in lei. Doar in acest mod, clientii pot fi convinsi sa aiba incredere in leu.
Degeaba a coborat Robor la 3 luni pana sub 4,5%, daca peste cateva luni, indicele revine la 6%. Astfel de fluctuatii se pot dovedi mai nocive asupra clientilor, decat insasi riscul valutar asociat creditelor in euro.
Iar rolul principal in acest scenariu il are insasi Banca Nationala. Daca aceasta va reusi sa stabilizeze inflatia la actualele valori, atunci si dobanzile interbancare se vor mentine la niveluri scazute. In aceste conditii, clientii vor fi convinsi sa aleaga creditele in lei nu prin vorbe, ci prin fapte!
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News