top banner

Prima Casa: Fondul a realocat plafoanele intre banci

28 Octombrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Etapa a doua a programului Prima Casa a suferit o a treia realocare de plafoane intre banci. Cele care au previzionat o activitate mai intensa au primit sume mai mari in detrimentul celor care nu au fost foarte active pe acest plan. BCR si BRD raman in topul celor mai mari jucatori din program, insumand peste jumatate din plafonul total.
Pana in prezent, bancile au utilizat 65% din bugetul alocat pentru programul Prima Casa din 2010. Astfel, in ultimele luni, au mai ramas disponibili 245 milioane de euro, care au fost recent realocati intre banci de catre FNGCIMM.
BCR si BRD continua sa primeasca jumatate din buget
Redistribuirea plafoanelor a tinut cont atat de marimea bancii cat si de disponibilitatea de a participa la program. Procedura aplicata de FNGCIMM se bazeaza atat pe estimarile furnizate de institutiile de credit, cat si pe volumele utilizate de fiecare in parte in trecut.
BCR si BRD conduc detasat topul celor mai mari alocari, insumand peste jumatate din plafonul total pus la dispozitie.
Din bugetul anual de 700 milioane de euro, BCR a ramas in urma realocarilor cu suma initiala de 215 milioane euro, in timp ce BRD a fost nevoita sa suporte o reducere, de la 150 milioane euro la 136 milioane euro.
Pozitia a treia in topul celor mai mari disponibilitati o ocupa Banca Romaneasca, cu un total de 70 milioane euro, in crestere fata de nivelul initial de 54 milioane. Pana la finalul lunii septembrie, banca a folosit 45,6 milioane euro.
“Programul Prima Casa 2 a fost un succes pentru Banca Romaneasca, oferta avantajoasa pe care am propus-o clientilor stimuland solicitarile de credite. De la lansarea programului si pana in prezent, numarul dosarelor aprobate pentru achizitia de imobile a fost in continua crestere”, a declarat Lakis Couninis, director executiv de retail in cadrul Bancii Romanesti.
Volksbank are cel mai mic plafon
Suplimentari importante de plafon au mai primit fata de situatia initiala si Bancpost (de la 12 la 25 milioane euro) si Millennium Bank (de la 22 la 30 milioane euro).
De asemenea, Credit Europe Bank si Intesa Sanpaolo Bank si-au suplimentat fondurile cu 1 milion de euro fiecare, sumele alocate anual atingand 3,5 milioane euro, respectiv 9 milioane.
La capatul opus al clasamentului continua sa se situeze Volksbank, care a primit de la Fondul de Garantare doar un milion de euro pentru programul Prima Casa, urmata de RIB cu 1,08 milioane euro.
ATE Bank si Bank Leumi au fiecare cate 2,5 milioane euro disponibile, in timp ce Banca Carpatica, care a intrat in program abia in etapa a doua si-a pastrat plafonul initial de 4,3 milioane euro.
Fondul a redus plafonul Piraeus Bank cu aproape 60% (de la 37,7 milioane euro pana la 15,5 milioane euro), in timp ce UniCredit Tiriac Bank are la dispozitie cu 3,2 milioane euro mai putin.
     sursa: FNGCIMM
Nu toate bancile ofera credite de constructie
Programul Prima Casa permite acordarea de credite garantate de stat atat pentru achizitie cat si pentru constructie. Cu toate acestea, din cele 21 de banci participante, numai 15 au decis sa colaboreze cu FNG si pe segmentul de finantare al constructiilor.
Bancpost, Volksbank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Intesa Sanpaolo Bank si RIB nu au dorit sa se inscrie si pe lista bancilor partenere in program in acest sens.
De asemenea, Fondul de Garantare mai deruleaza impreuna cu statul si un program de sprijin pentru proprietarii de locuinte sau asociatiile de proprietari in vederea obtinerii de finantare pentru reabilitare termica.
Pana acum, doar doua banci, CEC Bank si BCR au decis sa participe la acest program.
        

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul