Prima Casa ramane unul dintre produsele principale de creditare ale bancilor, odata ce noile reglementari ale BNR vor intra in vigoare si vor restrictiona acordarea creditelor ipotecare standard. Cele mai mari banci au inceput sa isi calibreze ofertele la noile conditii de piata.
Programul Prima Casa a fost, in ultimii trei ani de la lansare, locomotiva creditarii populatiei. Initial, programul a oferit avantaje de cost, in conditiile in care dobanzile in pentru un credit ipotecar standard inregistrau valori duble.
Ulterior, chiar daca nivelul de cost s-a apropiat, programul a ramas atractiv din prisma avansului de doar 5%, comparativ cu niveluri de 20%-25% pe piata.
Chiar si cand avansul a fost redus spre 15% la creditele standard, iar statul a decis sa injumatateasca garantia oferita pentru creditele Prima Casa, acestea din urma au continuat sa fie cele mai solicitate credite de catre clienti.
Inceputul primaverii anunta o noua revenire a programului in atentia bancherilor. Dupa o perioada de relativa relaxare a conditiilor pe piata creditului, bancile trebuie sa se supuna unor noi norme emise de banca centrala.
Acestea impun conditii mai stricte la acordarea de credite ipotecare, in special in valuta. Exceptie de la aplicarea regulilor fac insa creditele Prima Casa.
In consecinta, bancile par sa fi redevenit active pe acest segment, dupa ce ultimul an nu a oferit mari modificari in oferta.
In luna februarie insa,
BCR a decis sa introduca si varianta de creditare in lei, pe langa cea in euro. Banca a ales varianta maxima de cost admisa prin lege, oferind insa o reducere de 0,20 procente clientilor cu cont de salariu.
BRD in schimb a majorat costurile pentru varianta de credite in euro. Marja de dobanda peste Euribor la 3 luni a urcat cu 0,25 procente, pana la 3,90%, pentru creditele acordate pe cel mult 10 ani, si pana la 4% pentru creditele acordate pe perioade mai lungi.
Jumatate din garantii au fost consumate
Pana pe 1 februarie, etapa a patra a programului Prima Casa s-a tradus prin aproape 16.400 garantii acordate, in valoare de 309,8 milioane lei.
Bugetul alocat pentru etapa a patra este de 771 milioane euro, iar in 2012 se va utiliza diferenta ramasa din anul anterior.
Guvernul nu a precizat daca va continua sau nu programul odata ce plafoanele se vor finaliza, prin alocarea de noi fonduri sau o realocare a celor existente.
In 2011, pentru continuarea programului, guvernul a decis sa injumatateasca garantiile deja acordate bancilor, pentru a dubla numarul de clienti eligibili si pentru a permite continuarea programului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News