top banner

Primariile pot salva debitorii bancilor de la evacuare

08 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Persoanele care nu-si mai pot achita ratele la creditele ipotecare ar putea sa scape de evacuarea din locuinta daca primaria cumpara casa scoasa la licitatie in procesul de executare silita si o inchiriaza fostului proprietar. Procedura este cuprinsa intr-o initiativa legislativa adoptata de Parlament.
Este vorba despre un proiect care modifica Legea locuintei, care mai trebuie promulgat de presedintele Klaus Iohannis pentru a intra in vigoare.
Proprietarul ramane chirias in locuinta sa
Astfel, restantierii bancilor care au cumparat case prin credite vor putea ramane in locuintele respective dar pe post de chiriasi ai primariei.
”De aceste locuinte pot beneficia persoanele si familiile care urmeaza a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuinte, in urma neachitarii obligatiilor derivate din contractele de credit ipotecar”, dispune proiectul de lege.
Casele astfel cumparate de primarii devin locuinte de sprijin care vor putea fi inchiriate si altor persoane aflate in aceeasi sitiuatie. ”In cazul in care numarul cererilor pentru inchirierea locuintelor de sprijin la nivelul unei autoritati a administratiei publice locale este, timp de cel putin un an, constant mai redus decat numarul locuintelor de sprijin aflate in proprietatea autoritatii administratiei publice locale, acestea pot aproba inchirierea locuintelor de sprijin si altor categorii de solicitanti, cu respectarea prevederilor prezentei legi”, mai prevede initiativa citata.
Locuintele de sprijin vor avea o suprafata utila de cel mult 100 de metri patrati si nu pot fi instrainate de autoritatile locale. Acestea vor fi cumparate prin licitatie publica de catre primarii, pe baza unor criterii stabilite anual prin hotarare a consiliului local.
Insa, atunci cand se va atribui o locuinta de sprijin, autoritatile vor lua in considerare si situatia economica a solicitantilor. Concret, proiectul prevede ca beneficiarii acestei masuri trebuie sa se afle intr-o situatie care sa nu le permita achizitionarea unei noi locuinte sau inchirierea uneia in conditiile pietei.
Contractul de inchiriere va fi incheiat pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii pe baza declaratiei de venituri si a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale. 
Chiriasul poate fi evacuat de primarie
Potrivit proiectului, chiria nu va putea depasi 10% din venitul net lunar al familiei, calculat pe ultimele 12 luni.
In schimb, chiriasul poate fi dat afara din locuinta daca nu respecta clauzele contractului de inchiriere sau nu plateste chiria in 90 de zile de la comunicare. Totodata, el poate fi evacuat daca nu plateste intretinerea pentru o perioada de 90 de zile (daca este cazul) sau daca are un comportament ce nu permite convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei.
Proiectul mai prevede ca nu pot beneficia de locuinte de sprijin persoanele sau familiile care detin in proprietate o alta locuinta sau detin, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ de stat.
In plus, beneficiarii locuintelor de sprijin nu vor avea dreptul sa subinchirieze, sa transmita dreptul de locuire sau sa schimbe destinatia spatiului inchiriat, sub sanctiunea rezilierii contractului de inchiriere si a suportarii eventualelor daune aduse locuintei si cladirii, dupa caz.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul