Modificarile aduse legii privind clauzele abuzive reprezinta alegerea corecta pe termen lung pentru a rezolva unitar modul in care aceeasi problema este solutionata in cazul mai multor clienti. Deciziile individuale din instante sunt contradictorii si genereaza risipa de bani, atat pentru banca cat si pentru clienti.
Cadrul juridic pentru solutionarea problemelor dintre banci (sau comercianti, in general) si clienti trebuie imbunatatit pentru a permite transarea definitiva a unei dispute.
In cadrul contractelor standardizate – asa cum se practica la nivelul bancilor – este clar ca daca drepturile unui singur client au fost incalcate prin nerespectarea clauzelor contractuale sau prin inserarea unor clauze abuzive, toti clientii care au semnat acel contract se afla in aceeasi situatie.
De aceea, este logic ca atunci cand se ia o decizie, aceasta sa fie aplicata tuturor clientilor, atat celor care au reclamat banca, cat si celor care nu au facut sesizari in acest sens.
Modificarile propuse pentru completarea Legii clauzelor abuzive rezolva tocmai aceasta problema, insa acestea sunt in mod nejustificat intarziate de la aplicare, deoarece sunt necesare dezbateri publice.
Nu exista insa nicio comisie parlamentara sau institutie publica autorizata pentru conducerea acestor dezbateri, asa cum se procedeaza in toate tarile dezvoltate. Acolo, comisia abilitata publica toate punctele de vedere primite (de la institutii de stat, asociatii profesionale si de consumatori, etc) si intocmeste la final un raport cu recomandari.
La noi, singurul raport care s-a solicitat este din partea BNR, pentru a evalua impactul financiar asupra industriei bancare. Astfel, din start s-a plecat intr-o directie gresita. Important este sa aflam care este solutia corecta pentru solutionarea in mod unitar a incalcarii legii prin contractele bancare, nu cat ne costa sa respectam legea.
Daca legea s-a incalcat, nu are niciun rost sa discutam de neaplicarea ei, pentru ca “in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie” (art. 1, alin 5, Constitutia Romaniei).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News