top banner

Prognoza inflatiei dezvaluie slabiciunile dobanzilor in lei

11 Noiembrie 2013 | Autor: Marius Serban

Scaderea abrupta a dobanzilor interbancare in lei nu pare ca va fi de lunga durata. Prognoza BNR pentru evolutia inflatiei scoate la iveala pericolele care pandesc peste numai 1 an pe cei care solicita credite imobiliare in lei.
Incepand din aprilie 2013, dobanzile interbancare s-au decuplat de dobanda BNR si au intrat pe o panta puternic descendenta. Robor la 3 luni a coborat de la 5% in martie 2013 la numai 2,7% in prezent.
Aceasta evolutie a creat pentru banci oportunitatea de a promova mai puternic creditarea in lei. Principala provocare o reprezentau creditele imobiliare.
Pana acum, obstacol major era faptul ca indicele de referinta utilizat de banci – Robor – era exagerat de inalt. Astfel, oricat de mici ar fi fost marjele de dobanda, creditul in lei nu putea concura cu succes imprumuturile in euro.
La inceputul lui 2013, Robor 3M era de 6%, in timp de Euribor – fluctua in jurul valorii de 0,2%.
Credite in lei cosmetizate
Conditiile macroeconomice exceptionale din aceasta vara au permis insa bancii centrale sa isi puna planul in aplicare si sa forteze bancile sa acorde credite imobiliare in lei. In acest sens, BNR a initiat 2 masuri cheie:
-    a stopat programul Prima Casa in euro pentru a elimina concurentul nr. 1;
-    a lasat dobanzile interbancare sa devieze cu mult sub dobanda de politica monetara.
A doua masura este periculoasa, deoarece creeaza o falsa impresie de siguranta pentru dobanzile in lei.
In mod normal, cotatiile interbancare (cu termene mai lungi) se situeaza deasupra dobanzii BNR, asa cum s-a intamplat in primele luni din acest an. In conditiile in care inflatia nu este un pericol, banca centrala poate lasa ca aceste dobanzi sa devieze, asa cum se intampla acum.
In primavara lui 2014, inflatia este prognozata sa atinga pragul de 1% pe an, ajungand la limita inferioara a intervalului tinta. Astfel, pe termen scurt, inflatia nu constituie o preocupare.
Luna de miere se termina spre sfarsitul lui 2014
Pentru sfarsitul lui 2014, prognoza BNR arata ca situatia ia o alta turnura: inflatia va urca la 3% pe an. Astfel, va avea loc o crestere cu 2 puncte procentuale a inflatiei pe parcursul unui an.
Aceste modificari ale ratei inflatiei vor afecta fara indoiala si dobanzile interbancare, fiind de asteptat ca ele sa revina la valori mai ridicate. Iar daca tinem cont de istoricul recent, situatia nu este deloc imbucuratoare.
Volatilitatea dobanzilor a fost pana acum superioara celei a ratei inflatiei. Altfel spus, atunci cand inflatia creste cu 1 procent, dobanzile interbancare cresc cu si mai mult. Prin urmare, daca Robor va cobora pana la 2% in primele luni ale anului viitor, este posibil sa urmeze si un recul, cu o revenire spre 4-5% la finalul lui 2014.
In cazul creditelor imobiliare, modificari cu cateva procente ale dobanzilor au un efect la fel de nociv pentru clienti ca si riscul valutar. Rata lunara creste semnificativ, motiv pentru care clientii trebuie sa se pazeasca singuri.
Bancile tin cont in evaluarea gradului de indatorare de o majorare a ratei dobanzii cu numai 0,6 puncte procentuale, ceea ce este total nerealist.
In aceste condiitii, clientii trebuie sa evite sa imprumute suma maxima pe care banca le-o poate acorda si sa isi rezerve spatiu in bugetul familiei pentru o eventuale crestere a ratei lunare, cu minim 25%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul