Clientii Bancii Romanesti cu credite in franci elvetieni vor beneficia de programul de conversie a creditelor in CHF oferit de OTP Bank Romania clientilor propri, in urma tranzactiei prin care OTP preia Banca Romaneasca de la Banca Nationala a Greciei. Tranzactia a fost anuntata oficial, insa valoarea acesteia nu a fost dezvaluita.
Pogramul de conversie a creditelor din franci elvetieni in lei sau euro, demarat de OTP Bank la inceputul anului 2016, a oferit majoritatii clientilor bancii posibilitatea de a beneficia de reduceri cuprinse intre 17,5% si 25% din soldul creditului, inainte de conversie.
In afara de aceasta propunere, reprezentantii OTP sustin ca procesul de preluare nu va afecta in niciun fel clientii Bancii Romanesti.
„Clientii Bancii Romanesti nu sunt afectati in niciun fel de aceasta tranzactie. In momentul de fata, conditiile contractuale raman neschimbate. (...) Incheierea financiara a tranzactiei va avea loc la inceputul anului 2018. OTP Bank Romania si Banca Romaneasca vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lina”, se arata intr-un comunicat al bancii. Tranzactia va fi finalizata dupa obtinerea aprobarilor din partea Bancii Nationale a Romaniei.
OTP preia si celelalte subsidiare ale NBG in Romania
In cadrul tranzactiei, OTP Bank Romania achizitioneaza pachetul de actiuni detinut de NBG la Banca Romaneasca, de 99,28%. In plus, OTP preia si celelalte subsidiare ale NBG in Romania.
„Vom face tot posibilul sa realizam un proces usor de integrare, atat pentru clientii, cat si pentru echipa Banca Romaneasca. (...) Datorita activitatii sale de creditare sustinute, noua institutie va contribui la dezvoltarea economiei romanesti prin sprijinirea si finantarea mai intensa a IMM-urilor si a companiilor”, a declarat directorul general al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.
In urma finalizarii achizitiei, cota de piata a OTP Bank Romania va creste la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucator pe piata bancara din Romania (conform cifrelor din 2016), sustin oficialii bancii.
Totodata, reprezentantii OTP spun ca Grupul intentioneaza sa investeasca in continuare pe piata din Romania, „dar noi tranzactii vor fi luate in considerare doar dupa finalizarea cu succes a integrarii actuale”.
Conform bilantului total de la finalul anului 2016, Banca Romaneasca este a 14-a cea mai mare banca din Romania, cu o cota de piata de aproximativ 1,62%, cu activitate atat in sectorul de retail, cat si corporate. La sfarsitul anului 2016, bilantul total al Bancii Romanesti, impreuna cu alte active, atingea 1,57 miliarde de euro, cu valoarea bruta a imprumuturilor restante de 1,15 miliarde de euro si capitaluri proprii de 145 de milioane de euro.
„Portofoliul de credite al bancii este adecvat din punct de vedere calitativ, 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipoteca. In prezent, Banca Romaneasca are 1148 angajati, 109 filiale si 118 ATM-uri”, se mentioneaza in comunicat.
OTP Bank Romania, subsidiara a OTP Bank, este a 11-a cea mai mare banca din tara. Cea mai recenta achizitie a realizata de OTP Bank in Romania a fost in 2014, prin preluarea Millennium Bank.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News