In primele 5 luni ale anului, bancile au compensat cresterea Euribor prin scaderea marjei de dobanda la creditele ipotecare in valuta. Situatia s-a schimbat insa odata ce Euribor la 3 luni a trecut de pragul de 1,4%, in mai. Din acel moment, si costul mediu al creditelor in euro a inregistrat o tendinta sustinuta de crestere.
In urma cu aproape 2 ani, cand nivelul Euribor a inregistrat minime istorice (Euribor la 3 luni ajunsese la 0,6%), bancile se laudau ca dobanzile la credite au ajuns sub valorile din anii premergatori crizei.
Costului total pentru creditele noi se plasa la un nivel atractiv, deoarece nivelul foarte mic al Euribor a permis bancilor sa ascunda marjele de dobanda extrem de inalte. Odata cu iesirea din recesiune si cu revenirea Euribor catre niveluri mai normale, bancile au fost constranse sa scada marjele, pentru a tine dobanzile atractive. Acest lucru s-a simtit cel mai bine in cazul creditelor ipotecare.
Creditele ipotecare incep sa se scumpeasca
Primele cinci luni ale anului au adus o scadere a DAE mediu in cazul creditelor pentru locuinta, de la peste 8% la 7,80% la finalul lunii mai, conform
statisticilor Conso.ro.
Paralel, in aceeasi perioada, indicele Euribor la trei luni a urcat de la 1,07% la 1,43%. Si Euribor la 6 luni a avut o evolutie similara, urcand de la 1,32% la 1,71%.
Explicatia evolutiei contrare sta in promotiile oferite de banci si in scaderea marjelor la credite pentru a compensa, sau chiar pentru a depasi, scumpirea adusa de cresterea indicilor.
Odata cu luna iunie insa, bancile nu au mai acceptat sa suporte cresterea Euribor. In trimestrul al treilea, nivelul mediu al DAE aferent ofertelor de credite imobiliare din piata a urcat de la 7,80% la 8,10%, in conditiile in care Euribor la 3 luni a ajuns la 1,55% iar Euribor la 6 luni la 1,75%.
Cel mai ieftin credit are un DAE de 6,40%, in timp ce oferta cea mai scumpa se plaseaza la un nivel al dobanzii anuale efective de 13%.
Creditele in lei reusesc sa castige teren
Daca in urma cu un an, creditele imobiliare in lei prezentau costuri aproape duble fata de varianta in euro, in prezent diferentele s-au aplatizat.
Fara a exista o relaxare semnificativa a politicii monetare sau o tendinta clara a evolutiei Robor, bancile au reusit sa lase la o parte teama de care fusesera acuzate chiar de catre BNR si au ieftinit oferta de finantare in moneda nationala.
DAE mediu a scazut de la 12,50% la inceputul anului la 11,80% in prezent. Scaderea a avut la baza si o serie de campanii promotionale lansate de banci la inceputul toamnei pentru a impulsiona creditarea.
Cea mai ieftina oferta de credit imobiliar in lei are o dobanda efectiva de 9,40%, in timp ce ofertele cele mai scumpe presupun o DAE de peste 16%. Aceasta diferenta arata ca analizarea atenta a ofertelor este o etapa obligatorie pentru orice consumator, care nu doreste sa faca risipa de bani la rambursarea creditului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News