top banner

Promotiile nu au putut evita scumpirea creditelor ipotecare

28 Octombrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

In primele 5 luni ale anului, bancile au compensat cresterea Euribor prin scaderea marjei de dobanda la creditele ipotecare in valuta. Situatia s-a schimbat insa odata ce Euribor la 3 luni a trecut de pragul de 1,4%, in mai. Din acel moment, si costul mediu al creditelor in euro a inregistrat o tendinta sustinuta de crestere.
In urma cu aproape 2 ani, cand nivelul Euribor a inregistrat minime istorice (Euribor la 3 luni ajunsese la 0,6%), bancile se laudau ca dobanzile la credite au ajuns sub valorile din anii premergatori crizei.
Costului total pentru creditele noi se plasa la un nivel atractiv, deoarece nivelul foarte mic al Euribor a permis bancilor sa ascunda marjele de dobanda extrem de inalte. Odata cu iesirea din recesiune si cu revenirea Euribor catre niveluri mai normale, bancile au fost constranse sa scada marjele, pentru a tine dobanzile atractive. Acest lucru s-a simtit cel mai bine in cazul creditelor ipotecare.
Creditele ipotecare incep sa se scumpeasca
Primele cinci luni ale anului au adus o scadere a DAE mediu in cazul creditelor pentru locuinta, de la peste 8% la 7,80% la finalul lunii mai, conform statisticilor Conso.ro.
Paralel, in aceeasi perioada, indicele Euribor la trei luni a urcat de la 1,07% la 1,43%. Si Euribor la 6 luni a avut o evolutie similara, urcand de la 1,32% la 1,71%.
Explicatia evolutiei contrare sta in promotiile oferite de banci si in scaderea marjelor la credite pentru a compensa, sau chiar pentru a depasi, scumpirea adusa de cresterea indicilor.
Odata cu luna iunie insa, bancile nu au mai acceptat sa suporte cresterea Euribor. In trimestrul al treilea, nivelul mediu al DAE aferent ofertelor de credite imobiliare din piata a urcat de la 7,80% la 8,10%, in conditiile in care Euribor la 3 luni a ajuns la 1,55% iar Euribor la 6 luni la 1,75%.  
Cel mai ieftin credit are un DAE de 6,40%, in timp ce oferta cea mai scumpa se plaseaza la un nivel al dobanzii anuale efective de 13%.
Creditele in lei reusesc sa castige teren
Daca in urma cu un an, creditele imobiliare in lei prezentau costuri aproape duble fata de varianta in euro, in prezent diferentele s-au aplatizat.
Fara a exista o relaxare semnificativa a politicii monetare sau o tendinta clara a evolutiei Robor, bancile au reusit sa lase la o parte teama de care fusesera acuzate chiar de catre BNR si au ieftinit oferta de finantare in moneda nationala.
DAE mediu a scazut de la 12,50% la inceputul anului la 11,80% in prezent. Scaderea a avut la baza si o serie de campanii promotionale lansate de banci la inceputul toamnei pentru a impulsiona creditarea.
Cea mai ieftina oferta de credit imobiliar in lei are o dobanda efectiva de 9,40%, in timp ce ofertele cele mai scumpe presupun o DAE de peste 16%. Aceasta diferenta arata ca analizarea atenta a ofertelor este o etapa obligatorie pentru orice consumator, care nu doreste sa faca risipa de bani la rambursarea creditului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul