top banner

Raiffeisen Bank cere avans de 35% pentru ipotecarele in lei

28 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

Amenintarile bancilor cu privire la inasprirea conditiilor de creditare incep sa devina realitate, desi motivul care a stat la baza acestora, respectiv Legea privind darea in plata, nu s-a concretizat, inca. Legea a fost retrimisa de catre presedintele Iohannis in Parlament la finalul anului trecut, si urmeaza sa intre in dezbatere in februarie. 
Cu toate acestea, Raiffeisen Bank a anuntat deja majorarea avansului pentru creditele ipotecare clasice la 35% la lei si la 40% la euro. Conform reglementarilor in vigoare ale Bancii Nationale a Romaniei, avansul minim pentru creditele pentru locuinte in lei este de 15 %, iar pentru euro este de 25%. Pentru alte valute (dolari, franci sau altele), avansul minim impus de BNR este de 40%.
Deocamdata, potrivit site-urilor institutiilor de credit, majoritatea au decis sa astepte luarea unei decizii in privinta regulilor privind creditele imobiliare, desi la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor aceasta a fost principala abordare in cursul dezbaterilor pe marginea Legii privind darea in plata: in cazul in care apare legea in forma actuala (forma care a trecut de Parlament in toamna anului trecut - n.r.), avansul pentru creditele noi ar putea creste si la 50%.
Pe de alta parte, programul Prima Casa, care prevede un avans minim de 5% pentru credite, este in vigoare cel putin in 2016, ce-i drept cu un plafon redus la jumatate fata de anul trecut.
In plus, ramane de vazut in ce masura isi vor permite bancile sa practice avansuri majorate la creditele ipotecare clasice, in conditiile in care, oricum, in ultimii ani, activitatea lor de baza, respectiv acordarea de imprumuturi, a fost sustinuta de programul guvernamental si mai putin de produsele proprii cu avansuri de 15% - 20%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul