top banner

Raiffeisen Bank ramane fara acord

22 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Acordul in baza caruia Raiffeisen Bank International a notificat Romania pentru daunele provocate de adoptarea darii in plata a fost anulat prin decret semnat de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si de premierul Dacian Ciolos. Este vorba de decretul nr.799/2016, publicat in Monitorul Oficial din 707 din 12 septembrie 2016.
”Se supune spre adoptare Parlamentului incetarea valabilitatii acordurilor privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, incheiate de catre Romania cu statele membre ale Uniunii Europene, si se dispune publicarea prezentului decret in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, se mentioneaza in decretul citat.
Anularea acordului vine si ca urmare a recomandarilor primite de autoritatile romane de la Comisia Europeana in acest sens.
Banca a trimis notificari tuturor institutiilor statului
Banca austriaca a depus la toate institutiile statului roman notificarea prin care ameninta ca da statul in judecata din cauza Legii darii in plata. Raiffeisen a invocat, in acest scop, un acord de protejare a investitiilor dintre Romania si Austria semnat in 1996.
Documentul, semnat de executivi din cadrul bancii austriece, a fost transmis catre presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos, ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, ministrul Finantelor, Anca Dragu, presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, si presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, o copie fiind transmisa si ambasadei Austriei la Bucuresti.
Institutia austriaca sustine, in cadrul notificarii, ca, din cauza Legii darii in plata, care a intrat in vigoare in 13 mai 2016, va inregistra pierderi semnificative.
Totodata, banca argumenteaza ca Legea darii in plata permite, in practica, persoanei care a luat un credit ipotecar sa il lichideze complet prin transferarea locuintei catre banca, chiar daca valoarea sa se situeaza sub valoarea principalului datoriei restante. "Aceasta va duce, evident, la o pierdere financiara pentru banca", se arata in notificare.
Banca mai reclama faptul ca actul normativ se aplica si imprumuturilor in derulare in momentul intrarii in vigoare a Legii si cazurilor in care imobilul ipotecat a fost executat anterior, situatie in care restul datoriei catre banca se stinge.
Astfel, Raiffeisen a anuntat ca solicita negocieri cu autoritatile romane in baza articolului 8 al Acordului dintre Republica Austria si Romania privind promovarea si protejarea investitiilor, din 15 mai 1996, intrat in vigoare in 1 iulie 1997.
Articolul respectiv se refera la "Reglementarea diferendelor referitoare la investitii intre un investitor si o parte contractanta" si prevede ca, "daca un diferend (...) nu poate fi reglementat in mod amiabil in 3 luni de la notificarea scrisa a pretentiilor suficient definite, atunci diferendul va fi supus, la alegerea investitorului", unui tribunal arbitral convenit de comun acord sau la Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii (ICSID), un tribunal de arbitraj de pe langa Banca Mondiala.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul