top banner

Recuperatorii de credite au voie sa perceapa dobanzi de la clienti?

19 Martie 2013 | Autor: Bianca Bivolaru

Din expunerea spetei si sub rezerva necunoasterii documentelor semnate intre banca si debitor, rezulta ca ar fi vorba despre o cesiune de creanta de la banca creditoare catre o firma de recuperare, avand ca obiect creanta bancii impotriva unui debitor – consumator (In sensul dispozitiilor art.7 al.1 din OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, modificata, consumatorul este persoana fizica ce actioneaza in scopuri care se afla in afara activitatii sale comerciale sau profesionale.)
In conformitate cu dispozitiile art.71 al.4 si 5 din OUG 50/2010 modificata, cesiunea se notifica de catre cedent (banca) catre consumator (debitorul), în termen de 10 zile de la încheierea contractului de cesiune, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Notificarea va mentiona creditorul (firma de recuperare) care va încasa de la consumator (debitorul) sumele pentru rambursarea creditului dupa cesiune, precum si numele si adresa sediului social si a punctului de lucru al reprezentantului legal în România.
De la din momentul in care s-a comunicat in scris cesiunea catre debitor, acesta va plati cesionarului sumele datorate in baza contractului de credit, avand dreptul sa invoce împotriva acestuia orice mijloc de aparare la care putea recurge împotriva creditorului initial.
Potrivit dispozitiilor art.1576 Noul Cod civil, odata cu dreptul de creanta, cesionarul dobandeste, prin efectul cesiunii si in lipsa oricarei stipulatii exprese in acest sens, toate drepturile, accesoriile si garantiile de orice natura ale creantei cesionate, asadar si dobanzile.
Societatea de recuperare va respecta costurile mentionate in contractul de credit incheiat intre banca si debitor. Fiind vorba despre intarzieri la plata, singurele costuri pe care o societate de recuperare le poate solicita de la debitor sunt penalitatile/dobanzile penalizatoare prevazute in contractul de credit, care continua sa curga si dupa transmisiunea creantei.
In urma cesiunii unei creante, firma de recuperare nu este obligata sa respecte graficul de plati aferent contractului de credit. Acesta este valabil numai pe perioada in care contractul se deruleaza cu banca.
Conform prevederilor legale in vigoare si clauzelor contractuale, in cazul executarilor silite debitorul plateste si costurile aferente acestor executari.
Nota: In practica judiciara in materie, exista si opinia potrivit careia, in cazul in care cesionarul nu este un creditor in sensul indicat de dispozitiile art.7 pct.5 din OUG 50.2010 (si anume persoana juridica, inclusiv sucursalele institutiilor de credit si ale institutiilor financiare nebancare din strainatate, care desfasoara activitate pe teritoriul Romaniei si care acorda sau se angajeaza sa acorde credite in exercitiul activitatii sale comerciale ori profesionale) debitorul nu ar mai beneficia, ulterior cesiunii, de protectia instituita de OUG 50/2010.
Norme legislative aplicabile:
•    art.1566 si urmatoarele din Noul Cod Civil, cu privire la cesiunea de creanta;
•    art.2193-2195 din Noul Cod civil, cu privire la facilitatea de credit;
Observatie: potrivit dispozitiilor art.145 din L.71/2011 de punere in aplicare a Noului Cod civil: “Efectele contractului de facilitate de credit încheiat înainte de data intr?rii în vigoare a Codului civil si care s-a încheiat pe termen nedeterminat sunt guvernate de legea în vigoare la data producerii lor.”
•     OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, modificata;
•    L.nr.190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, modificata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul