top banner

Reducerea avansului la ipotecare, analizata de toate bancile

08 Iulie 2016 | Autor: Conso

Dupa ce au majorat in bloc avansul pentru creditele ipotecare clasice, ca raspuns la Legea privind darea in plata, bancile reanalizeaza aceasta decizie. Mai mult, acestea dau semnale ca ar putea sa reduca avansul solicitat clientilor, in conditiile in care vanzarile de astfel de produse au scazut semnificativ dupa anunturile privind noile cote.
A doua banca din sistem, BRD-Groupe Societe General, a anuntat prima, prin vocea unui reprezentant din conducere, ca analizeaza posibilitatea reducerii avansului,  iar recent, vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Luminita Runcan, a declarat ca toate institutiile bancare analizeaza aceasta posibilitate. Potrivit acesteia, insa, inca nu exista date suficiente pentru ca bancile sa ia o decizie. "Trebuie sa avem rabdare. Ne uitam la analize, dar nu avem suficiente date ca sa luam o dicizie. Va asigur ca ne gandim cu totii la aceasta chestiune, iar cand vom avea o decizie o vom comunica", a explicat Runcan.
Mai mult, reprezentantii ARB sustin ca bancile vor avea grija ca activitatea de creditare sa nu aiba de suferit. ”Este prea devreme sa avem o concluzie. Dorinta fiecarei banci este sa fie competitiva, iar una din conditiile competitivitatii este avansul", a subliniat si presedintele ARB, Sergiu Oprescu.
 
Bancherii au facut aceste declaratii si in contextul in care fondurile pe programul Prima Casa sunt aproape epuizate, inclusiv plafonul suplimentar de 500 de milioane de lei alocat de Guvern dupa aparitia Legii privind darea in plata, si nu se stie daca bancile vor mai obtine o noua suplimentare, in conditiile in care autoritatile au anuntat de ceva vreme ca se lucreaza la o strategie de stopare a programului avand in vedere ca acesta distorsioneaza piata.
Ministrul Finantelor a declarat ca se va analiza impactul pe care acest program l-a avut in piata, impreuna cu bancile, si apoi va fi luata o decizie cu privire la viitorul acestuia.
Bancile vor discuta cu Ministerul Finantelor despre Prima Casa
Referitor la acest aspect, reprezentantii bancilor sustin ca inca nu au o pozitie comuna, dar vor merge la discutiile cu ministrul Finantelor pentru a afla care este intentia autoritatilor in acest caz.
Creditele Prima Casa detin o pondere covarsitoare in portofoliile bancilor comerciale, de aceea, in cazul in care programul va fi stopat sau diminuat din punct de vedere al fondurilor alocate, bancile vor fi nevoite sa vanda mai multe ipotecare clasice. Dar in actualele conditii de avans, care in unele cazuri ajunge si la 35% pentru finantarile in lei, comparativ cu avansul de 5% la Prima Casa, este putin probabil ca bancile vor putea sa vanda ipotecare in acelasi ritm ca pana acum.
Bancile care au majorat cel mai rapid, si cel mai agresiv, avansul la ipotecarele clasice, sunt Raiffeisen Bank, cu 35% la lei si 40% la valuta, si Bancpost, cu 33% la lei si 43% la valuta.
La polul opus, din ambele puncte de vedere, se afla Banca Transilvania, care a anunta, ca si BRD, o oferta diferentiata, chiar in ziua in care Legea a intrat in vigoare. Insa banca a majorat avansul de la la 15% la 20% pentru solicitantii de credit care isi cumpara pentru prima data o casa, cu conditia ca valoarea creditului in lei sa nu depaseasca 125.000 echivalent euro.
Pentru cei care nu se incadreaza in aceste conditii, adica nu sunt la prima locuinta, sau suma depaseste 125.000 de euro, avansul pentru un credit in lei va fi de 25%, mentioneaza banca.
Pentru celelalte categorii de credite, in functie de moneda si tipul garantiei, avansul poate ajunge la 35%, anunta banca la jumatatea lunii mai.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul