Din 21 iunie 2010, aceasta cheltuiala poate fi zero, deoarece din aceasta data va intra in vigoarea Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care are drept scop diminuarea comisionului de rambursare anticipata.
Acest act normativ se aplica contractelor de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipoteca sau cu drept asupra unui bun imobil, precum si contractelor de credit al caror scop il constituie dobandirea ori pastrarea drepturilor de proprietate asupra unui bun imobil existent sau proiectat sau renovarea, amenajarea, consolidarea, reabilitarea, extinderea sau cresterea valorii unui bun imobil, indiferent de valoarea creditului.
Potrivit art. 67 al ordonantei mentionate mai sus, in cazul rambursarii anticipate a creditului, creditorul este indreptatit la o compensatie echitabila si justificata in mod obiectiv pentru eventualele costuri legate de rambursarea anticipata a creditului, atata timp cat rata dobanzii aferente imprumutului este fixa.
In acest caz, comsionul de rambusare anticipata nu poate fi mai mare de 1% din valoarea creditului rambursat anticipat, daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data incetarii contractului de credit este mai mare de 1 an, sau 0.5% in cazul in care perioada de timp dintre rambusarea anticipata si data scadenta a contractului de credit este mai mica de 1 an.
Pentru contractele de credit cu dobanda variabila, comisionul de rambursare in avans are valoarea de 0%.
De asemenea, potrivit art. 69, orice suma platita drept comision de rambursare anticipata nu poate depasi cuantumul dobanzii pe care ati platit-o in perioada dintre rambusarea naticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit.
Tot in acest act normativ este stipulat ca, in cazul in care doriti sa achitati integral creditul tocmai acordat, aveti la dispozitie 14 zile calendaristice in care va puteti retrage din acest raport contractual de credit fara a invoca motive, evident dupa achitarea tuturor sumelor datorate, gen creditul sau partea de credit utilizata si dobanda aferenta de la data la care creditul a fost acordat si pana la momentul in cauza. Iar art. 43 ne anunta ca banca ofera gratuit documentul care sa ateste ca au fost stinse toate obligatiile contractuale.
De asemenea, in momentul in care incepeti cautarile pentru solicitarea unui credit, trebuie sa aveti in vedere ca atat institutia bancara, cat si intermediarul de credite sunt obligati sa va furnizeze informatiile standard specifice (rata dobanzii, valoarea totala a creditului, DAE, durata contractului de credit) cu suficient timp inainte, dar nu cu mai putin de 15 zile inainte de inchierea contractului de credit sau de acceptare a ofertei. Aceasta perioada se poate reduce doar cu acordul dumneavoastra scris.
Tot in OUG 50/2010, la art. 19 se interzice perceperea unui comision de analiza in cazul in care creditul solicitat nu v-a fost acordat, iar cand va loviti de situatia in care la casierie nu va este acceptata rata in moneda in care v-a fost acordat creditului, conform art. 40, alin. 5, aflati ca bancilor le este interzisa o astfel de atitudine.
Pentru contractele in curs de derulare, bancile au obligatia ca, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta 50/2010, sa asigure conformitatea contractului cu dispozitiile actului normativ mentionat. Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale.
Ofelia Nitu este consilier credite ipotecare la Credit Zone Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News