Numarul solicitarilor de credite Prima Casa s-ar putea dubla in perioada urmatoare, din cauza restrictiilor pe care BNR doreste sa le aplice creditelor in valuta, potrivit presedintelui Fondului de Garantare. El spune ca in aceste conditii, fondurile alocate se vor epuiza pana la finele anului 2012.
Creditele acordate prin
programul Prima Casa ar putea deveni singura alternativa pentru achizitionarea unei locuinte pentru majoritatea solicitantilor de credite, daca noile
norme propuse de BNR se vor aproba in forma in care au fost elaborate.
Numarul cererilor de credit va creste de la aproximativ 100-110 dosare prelucrate in prezent pe zi la 180-200 de dosare, afirma presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Aurel Saramet.
„Ma astept ca aceasta crestere sa fie cauzata si de factori emotionali, urmand ca dupa aceasta perioada cererea sa se aplatizeze. Asa cum se misca lucrurile, estimez ca pana la finele anului 2012 plafonul s-ar putea epuiza, intrucat, pe fondul acestor norme care sunt restrictive pentru alternativele unora de a accesa
credite ipotecare, s-ar putea ca inclusiv cei cu venituri mai mari sa se indrepte catre Prima casa”, a afirmat Saramet, cu ocazia unui seminar organizat de BCR.
Initial, Fondul estima ca finalizarea programului ar avea loc cel tarziu la jumatatea lui 2013.
Fondurile disponibile trec de 1 miliard de euro
In cadrul celei de-a patra etape a acestui program, romanii au solicitat peste 5.000 de garantii, in valoare de peste 191 milioane euro. Media finantarii este de 38.785 euro.
Plafonul ramas pentru acest tip de credit se ridica la 1,1 miliarde euro, potrivit presedintelui FNGCIMM, in conditiile in care garantia aferenta este suportata in egala masura de stat si banci.
De la lansarea programului in 2009, numarul creditelor acordate a depasit pragul de 45.000, insumand finantari de aproximativ 1,82 miliarde euro. Dintre acestea, doar 3% reprezinta imprumuturi acordate pentru construirea unei locuinte.
Aproximativ 75% din aceste credite au fost obtinute de persoane de pana in 35 de ani.
Cele mai multe dosare de credit au fost depuse de persoane din Bucuresti, ponderea ajungand la 30,3% din total. Judetul Cluj se afla pe locul secund, cu 7,4% din numarul total de solicitari efectuate, in vreme ce judetele Ilfov si Timis ocupa locurile urmatoare in acest top, cu 5,7%, respectiv 5,6%.
34 de credite cu restante
Din numarul total de credite acordate prin Prima Casa, numai 34 dintre acestea sunt cu probleme, potrivit lui Saramet.
„Toate acestea nu insumneaza nici un milion de euro. Sigur ca in urmatorii ani numarul acestor credite este asteptat sa mai creasca, deoarece in zona investitionala anii 4-5 sunt cei mai dificili”, a adaugat Saramet.
Este posibil insa ca acest risc sa fie compensat de o stabilizare si chiar o revenire a economiei si probabil a veniturilor populatiei. „In consecinta, noi nu ne asteptam la plati spectaculoase in perspectiva”, a mai precizat presedintele FNGCIMM.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News