top banner

ROBOR scade, insa prea putin si mult prea tarziu

04 Octombrie 2017 | Autor: Conso

Indicele ROBOR la trei luni a scazut usor, miercuri, la 1,79% pe an, de la 1,8% cu o zi in urma, dupa trei saptamani de cresteri galopante. Insa scaderea este nesemnificativa si vine prea tarziu pentru debitorii in lei, carora bancile le actualizeaza ratele cu valoarea ROBOR de la finalul trimestrului trei sau inceputul trimestrului patru, dubla fata de actualizarea anterioara.
Care este explicatia acestor cresteri? La ce trebuie sa ne asteptam in perioada urmatoare? Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a oferit explicatiile sale pe aceasta tema.
Guvernatorul sustine ca majorarea ROBOR a avut la baza incasarile statului din septembrie, mai mari decat de obicei. Asadar, statul ar fi principalul vinovat pentru majorarea indicelui monetar. Iar Banca Nationala este Fat-Frumosul care vine si salveaza situatia, injecteaza lichiditate in piata si calmeaza avantul ROBOR. Reactia BNR vine insa prea tarziu, cel putin pentru majoritatea celor cu credite in lei.
Ce ne asteapta in perioada urmatoare?
Mugur Isarescu explica, insa, ca BNR nu putea interveni mai devreme, pentru ca era necesar ca dobanzile din piata sa ajunga la nivelul dobanzii de politica monetara, pentru ca “injectia” de lichiditate se realizeaza la acest nivel, in prezent 1,75%. Guvernatorul nu a mentionat nimic despre sustinerea pragului de 4,6 lei pentru un euro de catre BNR, sustinere care a calmat piata valutara, dar a generat tensiuni in piata monetara.
Pentru viitor, insa, guvernatorul promite ca va asigura lichiditatea necesara in piata, astfel incat ROBOR sa nu mai derapeze. In consecinta, Isarescu da asigurari ca va lua masuri in acest sens, prima fiind adoptata chiar in sedinta de politica monetara de marti, respectiv ingustarea coridorului de dobanzi din jurul ratei cheie, de la 1,5 puncte procentuale la 1,25 puncte procentuale. Cel mai probabil, in urmatoarea sedinta coridorul va continua sa se ingusteze la un punct procentual, astfel incat dobanzile din piata monetara vor fluctua in intervalul 0,75% - 2,75% pe an, cel putin atat timp cat dobanda de politica monetara ramane la 1,75% pe an.
In perioada imediat urmatoare, Isarescu estimeaza ca ROBOR la 3 luni va scadea pana in jurul a 1% si chiar sub acest nivel in conditii de lichiditate excesiva, care, insa, va fi greu de obtinut in aceasta perioada. Pe termen lung, insa, dobanzile urmeaza sa cresca, avand in vedere presiunile inflationiste tot mai puternice, admite guvernatorul. “Nu vindem iluzii populatiei. S-a iesit din perioada de dobanzi foarte scazute peste tot in lume. Nu le mai vedem acolo (la minimele istorice -n.r.). Inflatia se duce spre 2% la sfarsitul anului. Dobanzile se vor plimba in acest interval (1,75% plus/minus 1,25 puncte procentuale)”, a subliniat guvernatorul.
Bancile pot sa nu supuna clientii la socuri...daca vor
Pana atunci, insa, cei cu credite in lei trebuie sa plateasca oalele sparte, indiferent cine ar fi vinovatul pentru cresterea abrupta a ROBOR. Si asta desi bancile ar avea posibilitatea sa isi protejeze clientii de astfel de situatii, fie prin reducerea marjei, aplicata peste indicele de referinta, sau, pur si simplu, sa nu foloseasca automat valoarea ROBOR majorata la calculul ratelor din trimestrul patru.
Reglementarile legale in vigoare in materie de credite – OUG 50/2010 si OUG 52/2016 mentioneaza foarte clar ca bancile pot, pe perioade de timp limitate, sa acorde propriilor clienti o gura de oxigen. Astfel, “in acord cu politica comerciala a fiecarui creditor, acesta poate reduce marja si/sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referinta, avand dreptul ca, pe parcursul derularii contractului, sa revina la valoarea marjei mentionate in contract la data incheierii acestuia si/sau la nivelul real al indicelui de referinta”.
Vor proceda bancile, sau macar unele dintre ele, in acest fel, dovedind ca nu vor sa profite de o conjunctura de piata pentru a-si rotunji profiturile sau se vor face ca uita de prevederile legale exprese care le permit acest comportament si vor arunca toata povara pe umerii consumatorilor?
Cu noua ani in urma, Guvernatorul BNR le transmitea bancilor sa nu isi traga un glont in picior aruncand spre clienti intreaga povara a cresterii ROBOR. Acum, ce-i drept in conditii de piata mult mai putin dramatice decat atunci, un mesaj similar se lasa (inca) asteptat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul