top banner

Romanii evacuati de banci pot cere primariei o locuinta de sprijin

23 Iunie 2017 | Autor: Conso

Persoanele evacuate din locuinta personala, cumparata pe credit, pentru ca nu si-au mai putut plati ratele la banca pot solicita, incepand din 23 iunie, o locuinta de sprijin in baza unei cereri depuse la primarie. Legea care instituie acest drept a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 20 iunie si a intrat in vigoare.
Actul normativ a fost adoptat in Parlament in toamna anului trecut insa, in prima faza, presedintele Klaus Iohannis l-a respins la promulgare, printre altele, pe motiv ca textul nu stabileste criterii obiective care sa permita evaluarea situatiei economice a persoanelor sau familiilor care pot solicita repartizarea de locuinte de sprijin.
Legea 143/2017 privind locuintele de sprijin modifica legea locuintei si prevede faptul ca persoanele sau familiile care au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuintele proprietate personala, in urma neachitarii obligatiilor contractuale prevazute in contractele de credit ipotecar, si a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei au dreptul la o locuinta de sprijin, cu o suprafata utila de cel mult 100 mp.
Cum se stabileste chiria?
Totodata, actul normativ stipuleaza faptul ca nivelul chiriei nu va depasi 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie. Diferenta pana la valoarea nominala a chiriei va fi subventionata de la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde este situata locuinta de sprijin.
Respectivele locuinte, executate silit, vor putea fi cumparate de autoritatile locale la licitatie publica.
“Locuintele de sprijin se repartizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale, care le-au cumparat prin licitatie publica, pe baza criteriilor stabilite anual prin hotarare a consiliului local, in conditiile prevederilor prezentului capitol. De aceste locuinte pot beneficia persoanele si familiile care urmeaza a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuinte, in urma neachitarii obligatiilor derivate din contractele de credit ipotecar”, se arata in actul normativ.
Contractul de inchiriere se incheie de catre primar sau de catre o persoana imputernicita de acesta cu beneficiarii stabiliti de consiliul local, pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii pe baza declaratiei de venituri si a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale.
Ce conditii trebuie sa respecte beneficiarii legii?
Legea prevede ca beneficiarii locuintelor de sprijin nu au dreptul sa subinchirieze, sa transmita dreptul de locuire sau sa schimbe destinatia spatiului inchiriat, sub sanctiunea rezilierii contractului de inchiriere si a suportarii eventualelor daune aduse locuintei si cladirii, dupa caz.
Pe de alta parte, actul normativ mentioneaza faptul ca nu pot cere locuinte de sprijin persoanele care detin o alta locuinta in afara de cea din care au fost evacuate. Totodata, restrictia va fi valabila si daca persoanele in cauza stau cu chirie intr-o alta locuinta a statului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul