top banner

Romanii prind gustul solutionarii alternative a litigiilor cu institutiile financiare

17 Iulie 2018 | Autor: Conso

Romanii devin tot mai constienti cu privire la faptul ca isi pot rezolva litigiile cu institutiile financiare prin metode alternative, fara a fi nevoiti sa apeleze la instantele de judecata. In prima jumatate a acestui an, numarul celor care au ajuns la o intelegere amiabila cu banca a crescut de 12 ori. 
Numarul persoanelor care si-au rezolvat litigiile pe care le aveau cu institutiile financiar-bancare prin intermediul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB) a ajuns la 188, de 12 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce indica un interes tot mai mare al consumatorilor fata de aceasta metoda de negociere cu banca. .
“De altfel, nivelul de constientizare a serviciilor CSALB, mai ales in randul consumatorilor din tara, a inregistrat o crestere constanta in ultimele luni. (...) Astfel, daca anul trecut ponderea cererilor venite din Bucuresti-Ilfov depasea 52 de procente, anul acesta a scazut la 34%, ca urmare a cresterilor inregistrate in celelalte judete, in special in judete precum Prahova, Iasi, Brasov si Constanta, se subliniaza intr-un comunicat de presa.
In primele sase luni ale anului, CSALB a primit 544 de cereri conforme de conciliere, de 3,5 ori mai multe fata de perioada similara a anului trecut. Dintre acestea, 279 au fost constituite in dosare, de 7 ori mai multe fata de 2017.
Modalitatea preferata de transmitere a cererilor conforme  a fost, in primele sase luni, prin e-mail (82,5% dintre cereri). Restul de cereri au venit prin posta (8,82%) sau direct la sediul CSALB (8,6%). 
Regiunea Bucuresti-Ilfov a inregistrat cele mai multe cereri, respectiv 190 de cereri, urmata de judetele Prahova (27 de cereri), Iasi (23 de cereri), Brasov (17 cereri), Constanta (17 cereri) si Bacau (16 cereri).
CSALB se ocupa de solutionarea pe cale amiabila a litigiilor dintre clienti si banci. Pentru celelalte piete financiare (asigurari, pensii private si piata de capital) exista SAL-FIN, entitate la care se pot adresa consumatorii de pe aceste piete in cazul in care au probleme cu institutia cu care lucreaza.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul