top banner

Romanii vor putea inchiria noi locuinte ANL

18 Aprilie 2012 | Autor: Conso

Guvernul a aprobat Programul Constructia de locuinte cu chirie, pentru a permite acces tuturor persoanelor la o locuinta care sa respecte standardele de locuit.
Solicitantii unei astfel de locuinte, precum si ceilalti membrii ai familiei acestuia – sot, copii, precum si alte persoane aflate in intretinerea acestuia - nu trebuie sa detina o alta locuinta in proprietate exclusive si nici sa fie beneficiarul unei alte locuinte cu chirie, proprietate de stat sau proprietate a unitatii administrativ-teritoriale, in localitatea in care a solicitat locuinta.
Titularii cererii de locuinta trebuie sa aiba contract de munca, cu o vechime minima neintrerupta de cel putin un an.
De asemenea, venitul mediu pe membru de familie al titularului cererii de locuinta trebuie sa fie de cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din salariul mediu brut pe economie.
De asemenea, exista o serie de criterii de ierarhizare cu un punctaj aferent.
“Este un proiect pilot derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin ANL. Programul se va realiza prin incheierea de contracte de concesiune de lucrari publice si are scopul de a permite accesul la o locuinta a persoanelor care nu au suficiente resurse pentru a o achizitiona de pe piata libera”, a afirmat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului.
Finantarea proiectarii, constructiei si exploatarii locuintelor se asigura de catre investitorii privati din surse proprii sau atrase, in timp ce Agentia Nationala pentru Locuinte va finanta structurarea economica, tehnica si juridica a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare si a documentatiilor de atribuire a contractelor necesare implementarii Programului, din surse de la bugetul de stat.
Cuantumul chiriei nu poate fi mai mare decat o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata. Sumele incasate din chirii se vor distribui conform prevederilor legale, astfel: 50% din cuantum se constituie venit la bugetul de stat, 30% din cuantum revine investitorului privat si 20% din cuantum revine ANL.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul