top banner

Scutirea de impozit pentru darea in plata a intrat in vigoare

01 Iulie 2016 | Autor: Conso

Ordonanta care prevede scutirea de impozit pentru cei care apeleaza la darea in plata a fost publicata in Monitorul Oficial. Actul normativ aduce o serie de modificari Codului fiscal, printre care si scutirea de impozit pe venitul din salarii pentru persoanele care lucreaza in cercetare dezvoltare, dar si exceptii privind plafonul de numerar.
Astfel, incepand din acest moment, debitorii care se incadreaza in prevederile Legii privind darea in plata si opteaza pentru predarea casei la banca in schimbul stergerii datoriei nu vor mai fi obligati sa suporte si impozitul aferent transferului de proprietate. Scutirea se acorda o singura data, cu ocazia primei proceduri de dare in plata aplicata de persoana fizica. In plus, se aplica si celor care au fost executati silit si au ramas cu restante la stat in contul respectivului impozit. Cei care au platit deja, vor avea posibilitatea sa recupereze suma respectiva.
Solicitantul va trebui sa obtina un certificat care sa ateste ca este la prima dare in plata
Pentru aplicarea scutirii de impozit pentru darea in plata se infiinteaza un Registru notarial unde se consemneaza situatiile de dare in plata. Astfel, cei care vor opta pentru darea in plata, vor trebui sa obtina in prealabil certificat din acest registru, din care sa rezulte ca nu au mai apelat la aceasta procedura. Solicitarea certificatului se adreseaza notarului ce perfecteaza documentele de aplicare a Legii.
Poate beneficia de aceasta masura orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit si care apeleaza pentru prima data la darea in plata. Pentru orice alta solicitare de dare in plata ulterioara, va fi platit impozitul pe transferul proprietatii imobiliare, conform Codului Fiscal.
In prezent, impozitul pe transferul de proprietate ajunge pana la 3% din valoarea tranzactiei. Mai mult, initial Ministrul Finantelor a sustinut ca aceasta cota ar trebui sa se aplice la soldul creditului, nu la valoarea de piata din grila a proprietatii cedate bancii. Aceasta varianta ar fi dezavantajat suplimentar debitorul, avand in vedere ca valoarea proprietatilor cumparate in perioada de boom, prin credit, a scazut semnificativ.
Salariile cercetatorilor scapa de impozit
In plus, incepand cu veniturile lunii august 2016, persoanele fizice ce realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor din activitati de cercetare devoltare sunt scutite de plata impozitului pe venitul din salarii.
 
Totodata, incepand cu data de 1 august, se aplica o cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea de pesticide, seminte si alte materiale agricole destinate insamantarii. Aceiasi cota redusa se va aplica si pentru serviciile prestate in agricultura (arat, semanat, discuit etc). Enumerarea punctuala a bunurilor si serviciilor din domeniul agricol la care se va aplica cota de 9% se va aproba prin ordin comun al Ministrului Finantelor si Ministrului Agriculturii.
De asemenea, actul normativ prevede faptul ca organizatorii de nunti si botezuri pot solicita autoritatilor fiscale majorarea plafonului de incasari cu numerar in astfel de situatii. Dupa primirea acordului de la autoritati, sumele incasate in numerar de la persoanele fizice pot fi mai mari decat actualul plafon de 10.000 de lei, dar cererea trebuie sa fie justificata.  Aceasta procedura se poate aplica tot de la 1 august.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul