top banner

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

05 Iulie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.
Calculul IRCC urmareste mediile la care se fac tranzactiile zilnice in piata bancara cu un decalaj de doua trimestre, astfel incat valoarea indicelui pentru trimestrul I din 2021 este cea care va fi luata in calcul la calculul dobanzilor creditelor incepand din luna iulie, adica din trimestrul al treilea. 

Iar aceasta valoare s-a redus de la 1,67% in ultimul trimestru din  2020 la 1,25% pentru primul trimestru din 2021. 

Vestea buna este ca tendinta de scadere exista  si pentru cei cu credite mai vechi,  daca urmarim evolutia Robor la 3 luni (reperul la care se raporteaza creditele  obtinute inainte de data de 2 mai 2019, moment din care intra in scena IRCC). 

La inceputul anului indicele trecea de 2% si a scazut pana la 1,67% la inceputul lunii aprilie, pentru a continua trendul si lunile urmatoare astfel incat in acest moment Robor la 3 luni este de 1,5%. 

Posesorii de credite mai noi urmeaza sa se bucure deci de scaderea dobanzilor, satisfactie pe care au incercat-o deja si posesorii mai vechi de imprumuturi unde dobanzile presupuneau aplicarea unei marje peste Robor. 

Cu cat scad ratele?

Pentru un credit de 200.000 lei pe 20 de ani si o dobanda de 3,67% (IRCC +2%), fara comisioane aferente imprumutului, rata lunara ar fi de 1.177 lei si s-ar reduce la 1.134 lei pentru noua valoare IRCC (valoare cu 0,42 pp sub cea anterioara). 

Este o reducere de 43 de lei care nu pare spectaculoasa (dar reprezinta o scadere de 3,6% a ratei lunare). In plus, sa nu uitam ca vorbim de o tentinta mai indelungata. Acelasi credit, obtinut in urma cu un an, cand IRCC era 2,4%, ar fi generat o rata lunara de 1.254 lei, deci avem o scadere de 120 de lei in 12 luni (aproape 10%), iar suma nu este chiar neglijabila in bugetul unei familii. 

La un credit de 300.000 lei pe 30 de ani, cu 3,67% dobanda (IRCC+2%) si fara comisioane aplicate, inainte de iulie 2021  rata ar fi fost de 1.375 de lei pe luna dar ar scadea la 1.305 lei in cazul in care dobanda ajunge la 3,25% (1,25% plus marja bancii de 2%), deci se va plati lunar cu 70 de lei mai putin. 

Atentie la inversarea trendului

Desi aparent pare un moment bun pentru contractarea unor noi imprumuturi, cresterea inflatiei face destul de probabila interventia Bancii Centrale dupa modelul din Cehia si Ungaria. 

Daca si BNR va opera pe final de an o majorare a dobanzii de politica monetara, cei care au credite legate de IRCC vor simti asta abia din vara lui 2022, iar cei care mai au creditele legate de ROBOR chiar mai repede. 

Daca noile credite au dobanzi fixe, atunci valoarea ratelor nu va fi influentata de viitoarele miscari din piata monetara.

Daca dobanzile sunt variabile, cei care se imprumuta pe termen mai lung (credite ipotecare) vor trebui sa isi dozeze foarte bine raportul dintre valoarea ratelor si venituri pentru a fi acoperiti si in cazul, probabil, al majorarii dobanzilor la un moment dat, dupa ani de scaderi pe linie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul