top banner

Sondaj BNR: Bancile continua inasprirea conditiilor la ipotecare

04 Iulie 2016 | Autor: Conso

Bancile din Romania au inasprit semnificativ standardele de creditare pentru imprumuturile ipotecare acordate populatiei in primul trimestru al acestui an. Potrivit unui sondaj publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cel mai probabil, tendinta de inasprire a conditiilor de creditare a continuat si in trimestrul al doilea.
"In T1/2016, standardele de creditare au inregistrat o inasprire semnificativa pentru creditele ipotecare, in timp ce pentru creditele de consum, acestea au fost mentinute constante. Pentru perioada urmatoare (T2/2016), este anticipata continuarea tendintei de inasprire a standardelor aferente creditelor pentru achizitia de locuinte si terenuri si inasprirea lor in cazul imprumuturilor de consum", se arata in sondajul realizat de banca centrala.
Totodata, din sondaj mai reiese ca bancile au respins mai multe credite ipotecare solicitate de populatie comparativ cu lunile anterioare, pe fondul unei cereri in crestere.
Bancile se asteapta la o scadere a cererii pe ipotecare
"Cererea de credite s-a majorat in T1/2016 pentru creditele ipotecare, ramanand constanta pe segmentul creditelor de consum. (...) Totodata, ponderea creditelor solicitate de catre populatie si respinse de catre institutiile de credit a fost moderat mai scazuta in cazul creditului de consum si moderat mai mare in cazul creditelor pentru achizitia de locuinte si terenuri comparativ cu trimestrul anterior", arata raportul BNR. 
Pentru trimestrul al doilea, bancile au prognozat o scadere a cererii populatiei pentru creditele ipotecare si o crestere in cazul imprumuturilor de consum.
In ceea ce priveste termenii creditarii, la creditele ipotecare s-au constatat modificari in sensul inaspririi in ceea ce priveste ponderea maxima a creditului in valoarea garantiei imobiliare (LTV), iar pentru creditele de consum termenii creditarii au fost mentinuti la un nivel similar perioadei anterioare.
Sondajul BNR este realizat trimestrial, in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie, si are la baza un chestionar transmis primelor zece banci din Romania dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Bancile incluse in sondaj controleaza circa 80% din creditare.
Cat isi mai permit bancile sa inaspreasca accesul la credite ipotecare?
Majoritatea bancilor din Romania a decis majorarea avansului pentru creditele ipotecare clasice ca urmare a discutiilor cu privire la Legea darii in plata, si apoi ca urmare a aparitiei si intrarii acesteia in vigoare. In paralele, bancile au promovat masiv creditele "Prima Casa", astfel ca fondurile alocate pentru acest an au fost epuizate rapid, au fost suplimentate de catre Ministerul Finantelor Publice cu inca 500 de milioane de lei, suma care, de asemenea, este pe punctul de a se epuiza.
In aceste conditii, ramane de vazut in ce masura bancile vor continua sa inaspreasca accesul populatiei la credite ipotecare, avand in vedere ca putine persoane isi permit un avans de 30%-40%, niveluri anuntate de cele mai multe banci. Si asta in conditiile in care a doua banca din sistem a anuntat deja ca analizeaza reducerea avansului solicitat la imprumuturile ipotecare, avand in vedere ca vanzarile pe acest segment s-au redus semnificativ.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul