Guvernul si BNR isi propun sa reduca riscurile la care sunt expuse bancile, ca urmare a noilor prevederi privind clauzele abuzive. Noul tribunal specializat unde se vor judeca procesele va fi solutia salvatoare.
Aplicarea noilor prevederi ale legii la nivelul contractelor de credit ar conduce la eliminarea unor comisioane, la decizii cu caracter retroactiv si la procese colective privind clauzele contractuale. Unele instante de judecata au sanctionat deja bancile in acest mod, arata ultimul raport de tara al FMI.
“Pentru a evita aceste situatii, autoritatile au infiintat un tribunal specializat in Bucuresti, care sa asigure aplicarea armonizata a prevederilor, in spiritul legii”, subliniaza expertii FMI.
De asemenea, autoritatile romane isi propun sa previna ca aceste procese se devina o sursa de instabilitate financiara. In scrisoarea de intentie catre FMI, semnata de premierul Victor Ponta si guvernatorul Mugur Isarescu, se precizeaza ca autoritatile sunt dispuse chiar sa includa judecatorii intr-un program de training, pentru ca legea sa fie aplicata uniform.
Mai mult, “daca noul aranjament institutional al tribunalului specializat nu va reusi sa evite pericolele la adresa stabilitatii financiare, ne vom consulta intr-o maniera extinsa cu toate partile interesate, inclusiv cu FMI si Comisia Europeana, pentru a concepe solutii alternative”, se precizeaza in scrisoarea de intentie, trimisa de autoritatile romane la Washington.
Din pacate, in aceasta scrisoare nu se mentioneaza nicaieri, ce masuri se iau pentru a se limita riscul clauzelor abuzive si pentru consumatori.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News