top banner

Trendul de reducere a avansului la ipotecare continua si in 2017

10 Ianuarie 2017 | Autor: Conso

Bancile continua, si in 2017, trendul de relaxare a conditiilor pentru creditele ipotecare, in special prin reducerea avansului minim. Dupa ce majoritatea institutiilor active pe aceasta piata au revenit, inca din 2016, la niveluri de avans decente pentru clienti, a venit si randul ING Bank sa anunte o astfel de masura.
Banca va reduce, incepand din data de 21 ianuarie 2017, avansul minim solicitat pentru credite ipotecare, de la 25% in prezent, la 15%.
Dobanzi conditionate de asigurarea de viata
Totusi, institutia incearca sa stimuleze clientii sa vina cu un aport mai mare la locuinta cumparata,  percepand  dobanzi mai avantajoase in situatia in care acestia pot aduce un avans de minim 25%, ca si pana acum..
”Dobanda la credite ipotecare, pentru un avans de 15%, va ramane egala cu 4,3% (Robor la 3 luni +3,4%). Pentru un avans mai mare sau egal cu 25% din pretul de achizitie al locuintei, dobanda se va reduce cu 0,45 puncte procentuale, ajungand la 3,85% (Robor la 3 luni + 2,95%)”, se mentioneaza intr-un comunicat al bancii.
Dobanzile prezentate sunt valabile, insa, pentru clientii care aleg sa incheie o asigurare de viata de grup la NN Asigurari de Viata.Varianta standard a ofertei va presupune dobanzi mai mari pentru cei care contracteaza acest tip de imprumut.
In cazul creditelor de investitii imobiliare si a celor de consum garantate cu ipoteca, conditiile de acordare raman nemodificate, suma acordata neputand depasi 65% din valoarea evaluata a imobilului adus in garantie
Curtea Constitutionala poate modifica avansul
Bancile comerciale au majorat, masiv, avansul la creditele ipotecare in prima parte a anului 2016, in contextul adoptarii Legii privind darea in plata. Ulterior, insa, presate de lipsa cererii solvabile pe acest produs, au anuntat, rand pe rand, avansuri mai accesibile, majoritatea bancilor avand in portofoliu, in prezent, imprumuturi pentru locuinte cu avans minim de 15-25%.
Reprezentantii ING sustin ca decizia de a reduce avansul are baza analiza efectelor Legii darii in plata, de la momentul intrarii in vigoare a acesteia, in 13 mai 2016, si ”dorinta de a face mai accesibil creditul pentru achizitia unei locuinte”. In comunicat se mai arata ca numarul de cereri de dare in plata primite de banca de la clientii sai a fost doar de ordinul zecilor.
Pe de alta parte, institutia precizeaza ca, peste sase luni, nivelul avansului va fi reevaluat, in functie de evolutia si particularitatile solicitarilor de dare in plata primite, dar si de asteptatele clarificari ale Curtii Constitutionale in ceea ce priveste ”aspectele potential neconstitutionale ale Legii darii in plata”.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul