Bancile continua, si in 2017, trendul de relaxare a conditiilor pentru creditele ipotecare, in special prin reducerea avansului minim. Dupa ce majoritatea institutiilor active pe aceasta piata au revenit, inca din 2016, la niveluri de avans decente pentru clienti, a venit si randul ING Bank sa anunte o astfel de masura.
Banca va reduce, incepand din data de 21 ianuarie 2017, avansul minim solicitat pentru credite ipotecare, de la 25% in prezent, la 15%.
Dobanzi conditionate de asigurarea de viata
Totusi, institutia incearca sa stimuleze clientii sa vina cu un aport mai mare la locuinta cumparata, percepand dobanzi mai avantajoase in situatia in care acestia pot aduce un avans de minim 25%, ca si pana acum..
”Dobanda la credite ipotecare, pentru un avans de 15%, va ramane egala cu 4,3% (Robor la 3 luni +3,4%). Pentru un avans mai mare sau egal cu 25% din pretul de achizitie al locuintei, dobanda se va reduce cu 0,45 puncte procentuale, ajungand la 3,85% (Robor la 3 luni + 2,95%)”, se mentioneaza intr-un comunicat al bancii.
Dobanzile prezentate sunt valabile, insa, pentru clientii care aleg sa incheie o asigurare de viata de grup la NN Asigurari de Viata.Varianta standard a ofertei va presupune dobanzi mai mari pentru cei care contracteaza acest tip de imprumut.
In cazul creditelor de investitii imobiliare si a celor de consum garantate cu ipoteca, conditiile de acordare raman nemodificate, suma acordata neputand depasi 65% din valoarea evaluata a imobilului adus in garantie
Curtea Constitutionala poate modifica avansul
Bancile comerciale au majorat, masiv, avansul la creditele ipotecare in prima parte a anului 2016, in contextul adoptarii Legii privind darea in plata. Ulterior, insa, presate de lipsa cererii solvabile pe acest produs, au anuntat, rand pe rand, avansuri mai accesibile, majoritatea bancilor avand in portofoliu, in prezent, imprumuturi pentru locuinte cu avans minim de 15-25%.
Reprezentantii ING sustin ca decizia de a reduce avansul are baza analiza efectelor Legii darii in plata, de la momentul intrarii in vigoare a acesteia, in 13 mai 2016, si ”dorinta de a face mai accesibil creditul pentru achizitia unei locuinte”. In comunicat se mai arata ca numarul de cereri de dare in plata primite de banca de la clientii sai a fost doar de ordinul zecilor.
Pe de alta parte, institutia precizeaza ca, peste sase luni, nivelul avansului va fi reevaluat, in functie de evolutia si particularitatile solicitarilor de dare in plata primite, dar si de asteptatele clarificari ale Curtii Constitutionale in ceea ce priveste ”aspectele potential neconstitutionale ale Legii darii in plata”.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News