top banner

Ultimele doua saptamani in care creditele se acorda dupa reguli vechi

16 Ianuarie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Ultimele doua saptamani in care creditele se acorda dupa reguli vechi

La finalul lunii ianuarie, expira termenul pana la care bancile si institutiile financiare nebancare trebuie sa adapteze normele de acordare a creditelor la cel mai recent regulament BNR. Pe ultima suta de metri, apar promotii pentru clientii care prefera un credit de consum pe o perioada mai lunga sau care doresc credit imobiliar cu avans redus.
Chiar daca luna ianuarie este considerata in general una fara prea mare activitate, inclusiv in zona bancara, 2012 a inceput in ton de promotie.
Alpha Bank a lansat o oferta de credite imobiliare in euro cu avans minim de 15%. In numai cateva saptamani, oferta se va schimba obligatoriu, iar creditele imobiliare vor porni cu un avans de cel putin 20% - la lei si 25% - la valuta.
Carpatica a redus dobanzile la creditele de nevoi personale fara ipoteca. In prezent, banca ofera aceste imprumuturi pe perioade de pana la 10 ani, fata de maxim 5 ani, cat va fi obligatoriu in curand.
BCR acorda conditii preferentiale de costuri tuturor clientilor care au un cont de salariu deschis la banca, indiferent de vechime. Pana in 2012, conditiile preferentiale se acordau doar celor care aveau un istoric cu banca.
Alte banci au preferat insa sa renunte la ofertele promotionale in asteptarea noilor reglementari. UniCredit Tiriac Bank nu a mai prelungit campania fara comisioane, iar Raiffeisen Bank a scumpit creditele de consum fara ipoteca.
Bancile prelungesc conditiile actuale cat de mult posibil
Noile norme de creditare trebuie sa treaca pe la BNR pentru aprobare, inainte de a fi implementate efectiv de institutiile de credit.  Data limita de transmitere a noilor norme este finalul lunii ianuarie.
Pana la validarea noilor conditii de creditare, bancile pot utiliza normele in vigoare, motiv pentru care
institutiile de credit nu se grabesc sa depune documentatia necesara la banca centrala.
Reprezentantii BRD au precizat ca cel mai tarziu saptamana viitoare vor trimite normele spre avizare, in timp ce Raiffeisen Bank si BCR nu au dorit sa comenteze acest aspect, atata vreme cat termenul limita pentru transmitere nu a fost depasit.
Pana in prezent, doar o banca si-a modificat oferta de creditare pentru populatie, conform cu noile reglementari ale BNR. ING Bank a redus perioada de acordare a imprumuturilor de nevoi personale si a schimbat structura celorlalte produse, conform noilor reguli prudentiale.
Pentru ING Bank, impactul noilor reglementari ar putea fi mai mare decat in cazul majoritatii bancilor, deoarece banca olandeza are in Romania statut de sucursala a unei institutii dintr-un alt stat membru UE.
Pana in prezent, sucursalale bancilor din statelor membre ale UE puteau sa acorde credite pe baza aprobarilor din statul de provenienta, fara a fi necesara si validarea BNR.
In momentul introducerii noului regulament BNR, aceasta facilitate a fost anulata. In plus, pana la primirea avizului din partea Bancii Nationale, gradul maxim de indatorare pe care sucursalele il puteau aplica era de 35%, cu exceptia creditului de consum in valuta unde pragul este de 10%.
Efectele noului regulament BNR
Conform noilor reglementari ale BNR, creditele de consum se vor putea rambursa in cel mult 5 ani, iar avansul la creditele imobiliare in valuta nu poate fi mai mic de 25%, daca solicitantul obtine venituri in lei.
In cazul creditelor de consum, bancile trebuie sa ia in considerare si o eventuala depreciere a leului fata de moneda creditului atunci cand acorda imprumutul. De asemenea, gradul de indatorare se va calcula tinand cont si de o posibila crestere a ratei de dobanda si de o scadere a veniturilor solicitantului.
Cel mai mare impact il vor resimti insa cei care ipotecau locuinta pentru a obtine credite de valori mari, fara a justifica utilizarea banilor. In noile conditii, daca imprumutul nu are la baza un scop imobiliar (achizitii, renovari, etc), atunci perioada de rambursare nu poate fi mai mare de 5 ani. In aceste conditii, suma ce poate fi obtinuta scade drastic.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul