top banner

Unele banci iau locul samsarilor imobiliari

28 Octombrie 2013 | Autor: Marius Serban

Unele banci iau locul samsarilor imobiliari

Pentru a recupera sume mai mari din executarile silite, unele banci cumpara la licitatie imobilele restantierilor, pentru a le vinde ulterior mai scump. Astfel, datornicii nu isi mai vad casa la samsari, ci direct la banca, dar tot la un pret foarte scazut.
Bancile demareaza in ultima perioada tot mai des procedura de executare silita la creditele cu restante. In cazul imprumuturilor garantate cu ipoteca, procedura a fost initiata pentru 60% din volumul creditelor, conform datelor BNR.
Vanzarea bunurilor la licitatie nu este insa avantajoasa nici pentru banca si nici pentru client. La prima licitatie, pretul de pornire este de 75% din valoarea casei, iar daca nu sunt doritori, licitatia se reia la preturi tot mai scazute.
Executarea silita nu se finalizeaza neaparat dupa licitatie
In general, imobilele se vand in cadrul licitatiilor la preturi foarte mici, de care profita in special speculatorii imobiliari.
In asemenea situatii, cel mai mult are de pierdut clientul.Daca suma incasata nu acopera creditul, clientul nu scapa de datorie: banca ii poate impune propriri pe salariu pana cand isi recupereaza intreaga suma. Astfel, clientul ramane si fara casa si cu veniturile viitoare amanetate.
Banca isi recupereaza imediat o parte din datorie si ramane apoi sa continue executarea silita a datorinicului. Cum nu exista o lege a falimentului personal, banca il poate urmari pe viata pe client. In aceste conditii, acesta ar avea o sansa mai buna de viata daca ar emigra in alta tara, decat daca ar continua sa ramana in Romania.
8 banci cumpara locuinte la licitatie
Mai nou, unele banci s-au gandit ca pot profita si ele, asa cum fac samsarii imobiliari. "Bunurile se preiau la minimum 75% din valoarea de piata, cu scopul de a fi valorificate la o data ulterioara. Se evita preluarea in bilant a bunurilor imobiliare greu vandabile, cum ar fi terenurile sau imobilele degradate", se arata intr-un raport BNR.
Conform datelor BNR, sunt 8 banci care cumpara in nume propriu bunurile executate silit la licitatie, cu scopul de a le revinde pe viitor, cand piata imobiliara isi va reveni.
Faptul ca banca face un profit peste cativa ani din vanzarea imobilului, nu afecteaza datoria ramasa a clientului. In cazul in care veniturile obtinute in urma licitatiei (adica pretul platit de banca pe imobil) nu acopera datoria, clientul va continua sa fie executat silit pana cand intreaga datorie ramasa este achitata, indiferent de profitul care va fi obtinut de banca din vanzarea ulterioara a locuintei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul