Este greu de spus daca statul va decide sa mearga mai departe cu
programul Prima Casa odata ce garantiile nou eliberate in 2011 se vor epuiza. Acest lucru depinde atat de situatia din piata bancara cat si imobiliara la momentul respectiv.
In 2009, cand programul a fost lansat, creditele Prima Casa prezentau un avantaj net superior fata de oferta bancilor. Pe de o parte, costurile unui credit imobiliar standard erau aproape duble fata de cele maxime impuse de guvern prin lege. De asemenea, avansul de 5% era mult sub nivelul standard de 25%, iar bancile erau mai permisive in conditiile in care creditul beneficia in proportie de 100% de garantia statului.
In prezent,
costurile creditelor ipotecare standard s-au redus simtitor si s-au apropiat de nivelurile intalnite in cadrul programului Prima Casa. In plus, bancile au devenit mai permisive si au relaxat conditiile de acceptare pentru clientii care iau un credit de casa clasic.
Chiar si in cazul avansului minim, situatia s-a imbunatatit. Exista oferte standard care impun avans minim de 15% si chiar 10%.
Astfel, pe langa lipsa unor
avantaje semnificative pe care programul le-ar aduce solicitantilor, un prim semnal ca autoritatile nu ar mai lua in considerare continuarea acestuia este decizia de a nu mai aloca fonduri noi. In plus, nu exista niciun fel de angajament de a continua acest program in acordurile semnate cu FMI sau Comisia Europeana.
Initial, fondurile alocate au fost de 1 miliard de euro, pentru etapa I, utilizati integral. Fondurile nu au fost efectiv alocate de guvern ci se constituie sub forma unei umbrele prin care statul garanteaza bancilor, in proportie de 100%, creditele acordate clientilor.
In cadrul etapei a doua, demarata in iulie 2010, fondurile alocate au fost de 700 milioane euro, dar au fost utilizati doar 500 milioane euro.
Diferenta de 200 milioane euro a fost alocata pentru etapa a III-a, initiata la inceputul lui 2011.
In afara de cei 1,7 miliarde euro, statul nu a mai alocat noi fonduri ci a preferat sa “injumatateasca” nivelul garantiilor la 50% din suma acordata prin credite , eliberand astfel fonduri noi ce pot fi utilizate drept garantii de catre banci.
Pana in prezent, in patru luni de la lansarea etapei a patra au fost utilizate 160 milioane euro, ritmul de acordare a creditelor fiind mai mic decat in trecut. Este posibil ca fondurile alocate sa nu se epuizeze integral in acest an, iar programul sa continue pana la epuizarea lor si anul viitor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News