top banner

Va mai continua programul Prima Casa si in 2012?

29 August 2011 | Autor: Alexandra Popa

Este greu de spus daca statul va decide sa mearga mai departe cu programul Prima Casa odata ce garantiile nou eliberate in 2011 se vor epuiza. Acest lucru depinde atat de situatia din piata bancara cat si imobiliara la momentul respectiv.
In 2009, cand programul a fost lansat, creditele Prima Casa prezentau un avantaj net superior fata de oferta bancilor. Pe de o parte, costurile unui credit imobiliar standard erau aproape duble fata de cele maxime impuse de guvern prin lege. De asemenea, avansul de 5% era mult sub nivelul standard de 25%, iar bancile erau mai permisive in conditiile in care creditul beneficia in proportie de 100% de garantia statului.
In prezent, costurile creditelor ipotecare standard s-au redus simtitor si s-au apropiat de nivelurile intalnite in cadrul programului Prima Casa. In plus, bancile au devenit mai permisive si au relaxat conditiile de acceptare pentru clientii care iau un credit de casa clasic.
Chiar si in cazul avansului minim, situatia s-a imbunatatit. Exista oferte standard care impun avans minim de 15% si chiar 10%.
Astfel, pe langa lipsa unor avantaje semnificative pe care programul le-ar aduce solicitantilor, un prim semnal ca autoritatile nu ar mai lua in considerare continuarea acestuia este decizia de a nu mai aloca fonduri noi. In plus, nu exista niciun fel de angajament de a continua acest program in acordurile semnate cu FMI sau Comisia Europeana.
Initial, fondurile alocate au fost de 1 miliard de euro, pentru etapa I, utilizati integral. Fondurile nu au fost efectiv alocate de guvern ci se constituie sub forma unei umbrele prin care statul garanteaza bancilor, in proportie de 100%, creditele acordate clientilor.
In cadrul etapei a doua, demarata in iulie 2010, fondurile alocate au fost de 700 milioane euro, dar au fost utilizati doar 500 milioane euro.
Diferenta de 200 milioane euro a fost alocata pentru etapa a III-a, initiata la inceputul lui 2011.
In afara de cei 1,7 miliarde euro, statul nu a mai alocat noi fonduri ci a preferat sa “injumatateasca” nivelul garantiilor la 50% din suma acordata prin credite , eliberand astfel fonduri noi ce pot fi utilizate drept garantii de catre banci.
Pana in prezent, in patru luni de la lansarea etapei a patra au fost utilizate 160 milioane euro, ritmul de acordare a creditelor fiind mai mic decat in trecut.  Este posibil ca fondurile alocate sa nu se epuizeze integral in acest an, iar programul sa continue pana la epuizarea lor si anul viitor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul